Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

П.Р. [ Beta ]

08. 02. 2023. 21:49   >>  21:58

IZNENADNA EVROPSKA TURNEJA

Zelenski iz Londona u Pariz, pa u Brisel

U Londonu na početku iznenadne evropske turneje, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu svoje saveznike da mu isporuče avione kako bi njegove snage odbile Rusiju, što je novi korak u podršci Kijevu za koji briitanska vlada izgleda spremna.

Nekoliko dana prije prve godišnjice invazije koju je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin 24. februara 2022. godine, a koja ga je transformisala u vojskovođu, ukrajinski lider je došao u Veliku Britaniju, a potom u srijedu uveče otišao za Pariz na radnu večeru s predsjednikom Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom, a zatim će u četvrtak u Briselu na samitu Evropske unije.

Ovaj trenutak je ključan za Ukrajinu koja je zabrinuta zbog uspjeha ruske vojske u Donbasu od januara i strahuje od velike ofanzive u narednim nedjeljama, konstatuje AFP.

Vladimira Zelenskog, čije je drugo putovanje u inostranstvo za godinu dana do kraja držano u tajnosti, primio je premijer Riši Sunak u Dauning stritu, a zatim i kralj Čarls Drugi. Zatim je govorio u Britanskom parlamentu, čija su se dva doma sastala u grandioznom ambijentu Vestminster hola, ogromnoj prostoriji koja je ugostila rijetke strane lidere kao što je predsjednik Francuske Šarl de Gol 1960. godine, a tu je pred sahranu u septembru bio i kovčeg s tijelom kraljice Elizabete Druge.

"Znamo da će sloboda pobijediti, znamo da će Rusija izgubiti", insistirao je ukrajinski lider.

"Molim i vas i svijet za nešto jednostavno, ali veoma važno: borbeni avioni za Ukrajinu, krila za slobodu", rekao je Zelenski i zahvalio "unaprijed za moćne britanske avione".

Zapadnjaci su do sada oklijevali da preduzmu ovaj dodatni korak u pomoći Ukrajini iz straha od eskalacije sa Rusijom. Ali tabui padaju jedan za drugim već godinu dana i pristalice Kijeva su se već u januaru složile da Kijevu isporuče teške tenkove.

Izgleda da se tome otvaraju vrata jer je šef britanske konzervativne vlade obećao Zelenskom da će obučavati borbene pilote "po standardima NATO-a" i to "da bi garantovao da Ukrajina može braniti svoj vazdušni prostor".

Potom je preko svog portparola dao do znanja da je zatražio od vojske da prouči moguće isporuke aviona, upozoravajući da je za to potreban "dug rok".

"Što se tiče pružanja vojne pomoći Ukrajini, ništa nije isključeno", rekao je britanski lider novinarima kraj Zelenskog, priznajući da su isporuke aviona "naravno dio razgovora", ali ističući da bi neophodna obuka mogla da potraje do tri godine.

Ukrajinski predsjednik je uz osmjeh odgovorio da su ukrajinski piloti, s obzirom na svoje ratno iskustvo, već prošli ekvivalent "dvije i po godine" obuke. On je priznao da je prioritet ukrajinske vojske u ovom trenutku prije svega dobijanje oklopnih vozila i dugometne artiljerije.

London je obećao da će odmah poslati artiljerijska sredstva većeg dometa, ne precizirajući koja. Britanska vlada je uz to pooštrila sankcije ruskoj vojnoj industriji, a posebno proizvođačima dronova.

London je prvi saveznik Kijeva koji je otvorio put za isporuku borbenih aviona, iako je to zasad daleka perspektiva.

Ambasada Rusije u Velikoj Britaniji upozorila je da isporuke aviona neće ostati bez odgovora: "U tom scenariju, krvava žetva sljedećeg kruga eskalacije biće na vašoj savjesti, zajedno s vojnim posljedicama i političkim za evropski kontinent i cijeli svijet".

Velika Britanija potvrđuje svoju poziciju predvodnika podrške Kijevu: već je dala 2,3 milijarde funti (2,5 milijardi eura) vojne pomoći ukrajinskoj vojsci i obavezala se da će podršku održati i ove godine na tom nivou, drugom poslije Sjedinjenih Država.

Velika Britanija je kao prva u januaru objavila svoju namjeru da pošalje teške tenkove - 14 "Čelendžera 2". Slijedile su SAD, kao i Njemačka, koja je u srijedu saopštila da namjerava da krajem aprila Ukrajini da prvi bataljon "Leoparda 2".

Ovo je tek drugi put da je Vladimir Zelenski napustio ukrajinsku teritoriju za godinu dana. Tokom nekoliko sati posjete Vašingtonu 21. decembra, u Bijeloj kući ga je primio Džo Bajden i govorio je pred američkim Kongresom.

Od tada, ruska vojska, uz podršku paravojnih formacija "Grupe Vagner" i pojačana stotinama hiljada mobilisanih civila, vratila se na napade, posebno u Donbasu, za koji Moskva tvrdi da treba da bude pripojen.

Međutim, njemački kancelar Olaf Šolc rekao je u srijedu da je uvjeren da Vladimir Putin "neće postići svoje ciljeve" ni "na bojnom polju", ni "nametanjem mirovnog sporazuma".

Kako se približava godišnjica ruske invazije, "Rusija će vidjeti više nego ikada da njena taktika samo jača odlučnost Zapada da i dalje pruža pomoć", upozorio je Riši Sunak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније