Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

О.З.  [ Anadolija ]

09. 12. 2022. 12:08 >> 12:06

SPRIJEČENA PREHRAMBENA KRIZA

Zelenski: Stavili smo tačku na prijetnju siromaštvom kroz sporazum o žitu

Putem značajnog sporazuma ovog ljeta kojim je deblokiran izvoz žitarica i spriječena prehrambena kriza, Ukrajina je zajedno s Turkiye i Ujedinjenim nacijama (UN) stavila tačku na prijetnju siromaštvom, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak.

U video poruci na 6. TRT Svjetskog Forumu koji se održava u Istanbulu u Turskoj, Zelenski je rekao da se prehrambena kriza zbog rata u Ukrajini osjetila širom svijeta.

"Kriza hrane koja se dogodila ove godine dovela je do nestabilnosti na globalnom tržištu. Različite zemlje su osjetile negativne posljedice krize, počevši od nekih afričkih i azijskih zemalja", dodao je on.

Pozdravio napore ukrajinskih vojnika da nacionalne luke na Crnom moru ostanu otvorene.

"Naši hrabri vojnici borili su se protiv Rusije, a zahvaljujući našoj diplomatiji osigurali smo da se isporuke nastave iz tri luke na Crnom moru", rekao je on.

Dodao je da je to postignuto zahvaljujući zajedničkim naporima Turkiye, Ukrajine i UN-a, te da su "stavili tačku na prijetnju siromaštvom".

O ukrajinskoj formuli za okončanje "ruske agresije" u ratu koji je u toku, rekao je da se Ukrajina zalagala za rješenje problema na osnovu međunarodnog prava.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina 22. jula postigli su dogovor u Istanbulu o izvozu žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, koji je bio blokiran zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru. Ugovor je nedavno produžen za šest mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније