Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Б.Б. [ Beta ]

18. 11. 2022. 18:09 >> 18:08

U POLjSKOJ

Ukrajinski stručnjaci, ipak, na mjestu pada projektila

Stručnjaci iz Ukrajine pridružili su se poljskim i američkim u istrazi eksplozije projektila koja je ove sedmice na istoku Poljske usmrtila dvije osobe, saopštile su danas ukrajinske vlasti, javila je agencija AP.

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je u četvrtak u selu Pševodovo, gdje je raketa pala u utorak, da vlasti Ukrajine mogu da učestvuju u poljsko-američkoj istrazi tog incidenta "jedino na osnovu međunarodnog prava".

"Da bi moglo da se govori o učešću u istrazi, moraju da se primijene odgovarajući propisi međunarodnog prava. To je uvijek u okviru pravne pomoći. Ako gosti iz Ukrajine žele da pogledaju kako se vodi istraga, to može da im se pokaže. Ali da učestvuju u istrazi, da dobiju uvid u dokumente, informacije, to već zahtijeva konkretne osnove prema međunarodnom pravu i ugovorima", kazao je Duda.

AP piše da je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao da se ukrajinski eksperti nalaze na licu mjesta, kod sušare za žito u poljskom selu, šest kilometara od granice Poljskei Ukrajine.

"Nastavićemo saradnju na otvoren i konstruktivan način, kako to najbliži prijatelji čine", napisao je Kuleba na Tviteru i dodao: "Zahvalan sam poljskoj strani na tome što im je odobrila pristup".

Poljski mediji su izvijestili da su zvaničnici iz ukrajinskim uniformama viđeni kako stižu na lice mjesta danas oko podneva.

Dva radnika su poginula u utorak kada je projektil ruske proizvodnje pao na sušaru u Przevodov.

Ukrajina je tog dana bila pod teškim ruskim bombardovanjem.

Lideri NATO i Poljske smatraju da projektil najvjerovatnije pripada ukrajinskoj protiv-vazduhoplovnoj odbrani i da je ispaljen radi odbrane od ruskog napada. Ukrajinske vlasti su isprva saopštile da projektil nije njihov i zatražile da se pridruže istrazi, ali je Poljska bila rezervisana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније