Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

А.М. [ DW ]

01. 10. 2022. 09:42   >>  09:39 5

ANALIZA STRUČNjAKA

DW: Ruska vojska – precijenjena sila

Vjerovatno je ruski predsjednik Putin na početku invazije na Ukrajinu bio uvjeren u brzu pobjedu. Ali rat još uvijek traje, a sada je počela i mobilizacija. Koliko je stvarno jaka ruska vojska? O tome za DW govore stručnjaci.

Poslije raspada Sovjetskog Saveza Moskva je činila sve kako bi zadržala svoj status supersile, a i kako bi ostala stalna članica Savjeta bezbjednosti UN. Budući da taj status nije mogla opravdati svojom ekonomskom snagom, Moskva ga je opravdavala vojno: Rusija raspolaže atomskim oružjem, a decenijama se takođe tvrdilo da ima i jednu od najvećih i najboljih vojski svijeta. Kako bi održao to uvjerenje, predsjednik Putin je svijetu redovno isporučivao slike savršene koreografije vojnih parada u Moskvi ili s vojnih vježbi.

No snaga jedne vojske se ne dokazuje paradama na Crvenom trgu, nego na frontu. A baš tu na frontu u istočnoj Ukrajini Ruse pobjeđuje jedna mnogo manja vojska koje do prije par godina praktično nije ni bilo. Kako je to moguće?

Koliko je stvarno velika Putinova vojska?

Margarete Klajn (49) iz berlinske fondacje Nauka i politika kaže da Ruska vojska na papiru ima milion vojnika, ubuduće čak 1,1 milion. U razgovoru za DW ona ističe da je stvarna brojka manja, jer je veći dio jedinica već uključen u rat u Ukrajini. Rusi imaju velike gubitke u ljudstvu. Tačne brojke nisu poznate, ali CIA, tajna služba SAD, vjeruje da Rusija ima desetine hiljada mrtvih i ranjenih.

Džordž Baros iz „Institute for the Study of War“, trusta mozgova u SAD kaže za DW da su do sada najviše stradale jedinice koje su u mirnodopskim vremenima bile raspoređene u azijskom dijelu Rusije i da nije realno smatrati da Rusija raspolaže rezervama vojnika spremnih za borbu. Prema njegovom mišljenju, dosadašnji tok rata u Ukrajini dokazuje da je svijet precijenio snagu ruske vojske.

Na front bez obuke i opreme

Stvarno stanje ruske vojske pokazuje i činjenica ko je sve sada mobilizovan. „Tu su i muškarci stariji od 50 godina koji imaju zdravstvene probleme“, ističe Baros i dodaje da to potvrđuju brojne objave na društvenim mrežama. (prim.ur. To je u međuvremnu priznao i Putin i naredio da se to koriguje)

Mnogi od njih moraju na front već posle obuke od mjesec-dva dana, a neki moraju na front bay ikakve obuke. Često ih šalju u rat bez odgovarajuće opreme. Vjerovatno će se samo povećati broj mrtvih i ranjenih, smatra on.

I Pavel Luzin (36) dijeli to mišljenje. On je stručnjak za bezbjednost i rusku vojsku koji trenutno boravi u SAD, a između ostalog je i u timu savjetnika ruskog opozicionara u zatvoru Alekseja Navaljnog. Luzin je uveren da ruska vojna industrija nije u stanju da kratkoročno isporuči opremu za sve mobilizovane rezerviste.

Prijetnja atomskim oružjem za zastrašivanje Zapada

Eksperti se slažu da prijetnja nuklearnim oružjem ima za cilj da zastraši Zapad.

„Ova prijetnja nije nova, cilj je da se podriva podrška Zapada Ukrajini“, kaže Margarete Klajn.

Vojno gledano, upotreba nuklearnog oružja ne bi imala nikakav učinak, već samo politički; na primjer ako se režim u Moskvi suoči sa vojnim porazom. Ipak, ona smatra upotrebu tog oružja malo vjerovatnim, jer bi to za Rusiju moglo da znači gubitak podrške Kine ili Indije.

S druge strane, Ted Galen Karpenter kaže: „Ako Putin bude suočen sa izborom između upotrebe nuklearnog oružja ili da odgovara za svoje zločine pred međunarodnim sudom, on će izabrati nuklearnu opciju.

Pregovori ili rat do poraza Rusije?

Karpenter kaže da Rusija želi brzi završetak rat te da Ukrajina i Zapad treba da pokažu spremnost na pregovore.

Drugačije razmišljaju Margarete Klajn i Džordž Baros: oni ne vjeruju u brzi završetak rata i smatraju da se Putin nada da će Zapad odustati od podrške Ukrajini. Klajn kaže ishod rata zapravo zavisi od ove stalne podrške.

A Pavel Luzin kaže da se rat može okončati samo ako Rusija doživi totalni poraz.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније