Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

[ Beta/I. P. ]

27. 09. 2022. 23:37 >> 23:35

PRORUSKI ZVANIČNICI

Tri okupirane regije glasale za pripajanje Rusiji

Zvaničnici u tri regije u Ukrajini pod okupacijom Moskve danas su proglasili pobjedu na ilegalnom referendumu za spajanje s Rusijom.

Rusija je organizovala referendum u četiri okupirane regije, što Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju i dodaju da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN-a, prenosi Radio slobodna Evropa.

Lokalno biračko tijelo u južnoj regiji Zaporožje saopštilo je da se 93,11 posto birača odlučilo za rusku aneksiju nakon što su svi glasački listići prebrojani.

U Hersonu su vlasti saopštile da se 87,05 posto birača odlučilo za pripajanje Rusiji nakon što je završeno prebrojavanje glasova.

U istočnoj regiji Luganjsk koju kontrolišu proruski separatisti, prebrojano je 91,2 odsto glasova, a većina od 98 posto je za pripajanje Rusiji.

Lider samoproglašene Narodne Republike Luganjsk napisao je na Telegramu da je "jasno" da će se Luganjsk vratiti u "rusko okrilje".

Ujedinjene nacije su u međuvremenu saopštile da su "posvećene" ukrajinskom "teritorijalnom integritetu" unutar "priznatih" granica.

Desetine hiljada stanovnika već je pobjeglo iz ovih regija od početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bošenko, koji je napustio lučki grad nakon što su ga Rusi zauzeli nakon višemjesečne opsade, rekao je da je samo oko 20 odsto od oko 100.000 preostalih stanovnika glasalo na referendumu u Donjecku.

Ukrajina i Zapad ocijenili su da je Kremlj već odlučio o rezultatu takozvanog glasanja i da će ga koristiti kao izgovor za nezakonito otimanje zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније