Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

[ Ljiljana Bojović, Radio Crne Gore ]

18. 12. 2022. 08:15 >> 16:28

SREDSTVA OBEZBIJEĐENA

Sanacija mosta na Mrtvici trebalo bi da počne na proljeće

Sanacija mosta knjaza Danila na rijeci Mrtvici, koji je kulturno dobro pod zaštitom države, trebalo bi da počne na proljeće, saopšteno je Radiju Crne Gore iz Opštine Kolašin. Za taj pojekat dobili su sredstva od Ministarstva kulture i medija. Radove na mostu koji datira iz 19. vijeka, izvešće Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Na svega 35 kilometara od Podgorice nalazi se kanjon rijeke Mrtvice, koji često proglašavaju najljepšim na Balkanu. Preko nabujale i kao tirkiz bistre Mrtvice, vodi stari kameni most iz vremena knjaza Danila. Podigao ga je u čast svoje majke koja je bila iz tog kraja, podsjeća Milosava Bulatović, savjetnica za razvoj i implementaciju projekata u Opštini Kolašin.

„Na osnovu spomen ploče, ugrađene u stijeni na sjevernoj strani mosta, saznaje se godina završetka izgradnje, 1858. i posveta gdje se navodi da je knjaz Danilo sagradio most za dušu svoje majke Krstinje Stankove Petrović Njegoš. Sagrađen je u prirodnom ambijentu kanjona rijeke Mrtvice, sa konstrukcijom od dva luka nejednakih raspona. Dužina mosta je oko 30 metara, širina oko 1,67 metara, visina ograde oko 0,80 metara“, navodi Bulatović.

Most spada u kulturna blaga države i pod zaštitom je. Iako je u više navrata bio saniran, vrijeme čini svoje i most je ponovo zreo za opravku.

„Neophodno je izvršiti injektiranje i fugovanje cijelog mosta s'obzirom na to da je većina vezivnog materijala otpala i kamene tesanike spaja zemlja ili je izražen prostor među tesanicama, te su skloni ispadanju i devastaciji“, kazala je Bulatović.

Sanaciju i konzervaciju devastirnih djelova mosta uradiće Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, sa kojim je opština Kolašin potpisala sporazum o saradnji. Radovi bi, navodi Bulatović, trebalo da počnu u maju naredne godine.

„Vremenski okvir za koji je predviđeno da se izvrši sanacija, zadnja tj. treća faza sprovođenja konzervatorskih mjera na mostu knjaza Danila na Mrtvici je 90 dana. Međutim, treba uzeti u obzir da vremenske prilike na teritoriji opštine Kolašin su često takve da se može desiti da taj vremenski rok bude probijen“, kazala je Bulatović.

Milosava Bulatović vjeruje da će u Centru za konzervaciju učiniti sve da taj posao završe u predviđenom roku. Za taj projekat na konkursu Ministrstva kulture, Opštini Kolašin odobreno je 25 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније