Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Dragana Lalević [ TVCG ]

01. 09. 2024. 19:56 >> 19:56
Čitaj mi:

očekuje se dobra postsezona

U Herceg Novom zadovoljni sezonom, a u Ulcinju samo avgustom

Sumira se ljetnja sezona na jugu. U Herceg Novom zadovoljni su, iako je, kažu, privatni smještaj podbacio. U Ulcinju je avgust bio dobar, a sudeći po najavama očekuju dobru postsezonu.

Prvi septembar je i prva prilika da se osvrnemo na ljetnju turističku sezonu. Gosti se još broje, računi se svode, a u Herceg Novom su zadvoljni - posljednji presjek kaže da je pest odsto više gostiju u odnosu na prošlu godinu, a posebno ih raduje ovogodišnja duga sezona.

"Vrlo je izvjesno da smo imali malo pomjerenu dinamiku posjete i izvjesno je da će se ozvaničiti da je broj gostiju u privatnom smještau bio manji. Možemo reći da je ovo sezona koja ukazuje na nov trend, a to je rani početak, vrlo duga sezona, koja traje od 6-7 mjeseci sa izmijenjenom dinamikom što u suštini bi trebalo da bude strateški cilj", rekao je Dalibor Vuković iz TO Herceg Novi.

U Ulcinju dominiraju turisti sa Kosova, potom Srbije i regiona. Zadovoljni su posjetom koja je otprilike na nivou prošlogodišnje. Početak jula je, kažu, podbacio, pa se zato uzdaju u septembar i postsezonu. Da bi tako moglo biti, svjedoći parking HTP Ulcinjska rivijera, čiji su kapaciteti popunjeni do oktobra.

"Imamo registrovanih 31,508 gostiju. Ako se nastavi ovaj trend i u prvom dijelu septembra, uloženi napor u regionu da se reklamiramo vratiće nas na jednu pozitivnu sezonu jer znamo da prvih 15 dana jula je malo podbacilo tako da mislim da će ovaj dio to nadoknaditi", kazao je direktor TO Ulcinj Ćazim Hodžić.

I u Udruženju ugostitelja mogu se, kažu, pohvaliti samo avgustom.

"Sad otprilike se nazire neki kraj, pogotovo kad je Velika plaža u pitanju, sem grada Ulcinja koji je jako dobro funkcionisao kad je avgust mjesec u pitanju. Što se tiče juna i jula sezona je, po mom mišljenju, malo više podbacila", kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja Ulcinja Fuad Lunji.

Lunji vjeruje da su tome doprinijele gužve u saobraćaju i nedovršena infrastruktura. A s druge strane, nekim hotelijerima u Novom sezona je tek na pola, jer rade do decembra, ali su zadovoljni brojem noćenja do sada.

"Što se tiče ove godine, ona je kod nas jača, nije nešto mnogo, ali jeste u svakom slučaju nego 2023. Gosti su naši standardni, to je Zapadna Evropa - Francuska, Njemačka, Poljska, Engleska... Jedan dio, manji, imamo iz regiona", zaključio je vlasnik hotela Čedo Popović.

Po podacima Monstata, ovo je bila dobra sezona - u junu i julu registrovali su 872 hiljade turista, što je, kažu, za 2,5 odsto više u odnosu na 2019, koja je za sada rekordna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније