Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

A.J.

08. 08. 2024. 20:01 >> 21:19
1
Čitaj mi:

kordić u dnevniku

"Nužno je za Crnu Goru da bude dostupnija i bolje povezana sa svijetom"

Imamo inpute po različitim metodologijama od strane Nacionalne turističke organizacije koji upućuju na to da je broj gostiju na istom nivou kao prošle godine, dok je u proteklih mjesec prikazan određeni pad u odnosu na prethodnu godinu, kazala je u Dnevniku ministarka turizma Simonida Kordić. Sa druge strane, kako je kazala, finansijski pokazatelji su potpuno drugačiji.

U julu smo imali skoro 28 odsto veće prihode od PDV-a, što je, dodaje, pokazatelj da je intezivniji turistički promet nego što to bilježe drugi metodi.

"Vrlo je važno da ta metoda bude ujednačena i to je jedan od problema koji moramo riješiti, jer nam pravilni podaci mogu da pokažu gdje su uska grla, šta se dobro radi, šta treba popravit, šta treba unaprijediti ili podržati.. Identifikovali smo određene probleme koji prosto remete bavljenje turizmom generalno u Crnoj Gori", navela je Kordić.

Podsjeća da je juče razgovarala sa svim predstavnicima opština na sjeveru Crne Gore, a danas sa Udruženjem hotelijara Crne Gore upravo o ovim stvarima.

Kordić je kazala da je jedna od stvari o kojima je sa njima razgovarala nužnost da se pristupi turizmu sistemski, i da se napravi valjana strategija. 

"Moramo da znamo gdje tačno želimo da budemo, da to ne bude samo na nivou deklaracije ili instikta", kazala je Kordić. 

Ona je kazala da Crna Gora pruža različite mogućnosti, zbog čega nije lako dati jednostavan odgovor.

"Tome se treba pristupiti organizovano i sistemski i jedan od prvih zadataka biće početak izrade strategije koja neće biti mrtvo slovo na papiru, već treba da ima jasnu sliku onoga šta sve Crna Gora treba da učini, i kakav treba da bude naš proizvod, koji su načini i aktivnosti koje moraju da se sprovedu, i treća i možda najaktivnija stvar takozvana mapa puta. Da znamo kada se i šta radi i da možemo sebe da kontrolišemo... da pratimo dokle smo stigli", navela je ona.

Kordić je istakla da se ugostitelji najviše žale na fizičku dostupnost Crne Gore.

"Aerodromi su tema o kojoj se raspravljalo... Planiram da u narednoj nedjelji razgovoram sa direktorom Aerodroma, da vidimo kako zajedno da to riješimo. Nužno je za Crnu Goru da bude dostupnija, bolje povezana sa zemljama iz kojih dolazi najveći broj turista, i sa novim tržištima jer postoji vrlo velika šansa u tržištima koja nijesu bila otvorena za nas", istakla je Kordić.

Na pitanje koji su glavni koraci koje će preduzeti kako bi narednu ljetnju turističku sezonu dočekali ili završili sa boljim rezultatom, ministarka je kazala da te korake već preduzimaju.

"Ne može se sve riješiti brzo, zato moramo strateški pristupiti turizmu koji je naša najvažnija privredna grana i evo poslije 15 godina najzad imamo Ministarstvo koje se bavi tom najznačajnijom privrednom granom koja donosi trećinu budžeta", zaključila je Kordić. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније