Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Dragana Lalević [ Dnevnik TVCG ]

06. 06. 2024. 08:00 >> 20:01
1
Čitaj mi:

KUBURE SA RADNOM SNAGOM

Ugostitelji u problemu: Teško naći dobrog sezonskog radnika

Na crnogorskom primorju svake godine ista priča - iako je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje oglašeno čak 600 slobodnih radnih mjesta za kelnere i kuvare, ugostitelji su i ove sezone jedva našli radnike.

Ugostitelj Petar Delić kaže da im se pretežno javljaju radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i sa Kosova. 

"Oni rade uglavnom u špicu sezone, u julu i u avgustu i na ispomoći su", rekao je Delić.

Zarade su, tvrdi on, uvećane u odnosu na prošlu godinu i potražnja je veća.

"Nažalost, ta potražnja ne korespondira sa uslugom koju pružaju radnici, ali mi smo primorani da ih uzmemo kako bi sezona bila uspješna", kazao je Delić. 

Dejan Radanović, ugostitelj iz Herceg Novog, koji je vlasnik dva lokala, kaže da mu fali radne snage.

"Mi jesmo popunjeni, a zarade smo povećali siguno 320 odsto. To su cifre kao da smo ne znam gdje, a ne u Crnoj Gori", kazao je on. 

Radnici su nam uglavnom iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

"Iz Herceg Novog nemamo ni dvoje ljudi. Oglasi stoje po mjesec- dva, a niko da dođe da pita za posao", rekao je Delić. 

Ulcinjski ugostitelj Prelja Škrelja kaže da kuburi uvijek sa radnom snagom. ali se ne žali.

 

"Godinama imamo iste radnike. Za početak imamo dovoljno. Kuhinja uvijek dobro stoji. Kod nas je malo stranaca. Imamo radnike koji su 20 godina u firmi i unaprijed znamo da ćemo biti snadbjeveni sa kvalitetnom radnom snagom", ocijenio je Škrelja. 

Menadžerka Bojana Misailović, event medažer u Gradskoj kafani u Herceg Novom zadovoljna je  organizacijom na početku sezone. 

"Prije sezone smo sve obezbijedili. U našoj kafani uglavnom rade Novljani, njih je oko 90 odsto, a ostali radnici iz Srbije. Uglavnom smo zadovoljni organizacijom rada", zaključila je ona. 

Probleme ugostitelja uskoro bi mogao riješiti novi Zakon o stalnom sezonskom radniku koji je u pripremi nakon višegodišnjeg čekanja.

Njime se, između ostalog, predviđa da sezonci primaju platu tokom cijele godine. Naše tržište nema dovoljno kalifikovane radne snage da potkrijepi turističku sezonu, i na tome se mora raditi poručuju iz ZZZCG.

Aleksandar Rakočević, v.d. pomoćnika direktora Zavod za zapošljavanje smatra da nije dobro što Crna Gora nema dovoljne radne snage.

"Na tome treba raditi, od procesa obrazovanja do uslova rada kako bi mi kao regulator rada na tržištu
mogli da spojimo te dvije stran", konstatovao je on. 

I u susjednoj Hrvatskoj se suočavaju s istim problemom, zbog čega radnike dovode čak iz Nepala. No, za raliku od nas našli su način da ih zadrže u Hrvatskoj

Barbara Marković iz Hrvatske udruge obiteljskog smještaja kaže da će ove godine svakako biti u deficitu radne snage.

"Ugostitelji su to već prepoznali pa primaju ljude na godinu dana i stimulišu ih i vansezonskim mjesecima nekom minimalnom platom kako bi mogli računati na njih u toku sezone", zaključila je ona. 

Hoće li i Crna Gora primijeniti isti model i time riješiti problem radne snage uoči svake sezone a ujedno vjerovatno privući i naše građane da rade u inostranstvusada je na Vladi.

Iz Skupštine su danas dobili poruku da uvedu kategoriju stalnog sezonskog radnika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније