Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Beta [ R.B. ]

01. 06. 2024. 15:27 >> 15:26

PREKOMJERNI TURIZAM

Venecija zabranjuje velike turističke grupe i zvučnike

Venecija je danas uvela zabranu glasnih zvučnika i ograničila veličinu turističkih grupa na 25 ljudi sa ciljem ograničavanja uticaja prekomjernog turizma na taj italijanski grad, kažu zvaničnici, prenosi BBC.

Venecija je ranije ove godine uvela ulaznu taksu od pet eura dnevno, a 2021. godine je zabranila pristajanje velikih brodova za krstarenje u gradsku luku.

Promjene turističkih pravila dolaze nakon što su stručnjaci iz UNESCO prošle godine upozorili da bi Venecija mogla da bude dodata na listu ugroženih mjesta svjetske baštine, jer uticaj klimatskih promjena i masovnog turizma prijete da izazovu nepovratne promjene u gradu.

Prekomjerni turizam se smatra jednim od najvećih problema za Veneciju, koja ima populaciju od oko 250.000 ljudi, ali koja je zabilježila više od 13 miliona posjetilaca u 2019. godini.

Venecija je doživjela egzodus lokalnog stanovništva. Ocio, udruženje građana koje prati stanovanje u gradu, je u nedavnom izvještaju navelo da je istorijska četvrt imala oko 49.000 kreveta koje turisti mogu iznajmiti, što više od broja koji je dostupan lokalnim stanovnicima.

UNESCO na kraju nije dodalo Veneciju na listu ugroženih mjesta svjetske baštine, nakon što je prepoznalo pokušaje da se problemi ostrva riješe putem sistema protiv poplava i mjera za smanjenje uticaja masovnog turizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније