Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

M.L.B./Mina biznis

19. 05. 2024. 11:15 >> 11:35
2
Čitaj mi:

PKCG

Sezona će vjerovatno biti rekordna, privreda spremna

Bez adekvatne infrastrukture nema razvoja turizma, saopštio je predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) Ranko Jovović, i dodao da bi prilikom realizacije tih projekata trebalo konsultovati turističku privredu.

„Svjesni smo da bez adekvatne infrastrukture nema razvoja turizma, pa je potrebno planirati projekte iz saobraćaja kojima će Crna Gori biti značajno bolje povezana sa regionom i Evropom. Ipak, prilikom realizacije tih projekata treba konsultovati turističku privredu, kako bi se dinamika prilagodila turističkoj sezoni“, rekao je Jovović na sjednici Odbora koja je održana na Žabljaku.

On je dodao da sve najave govore da će predstojeća sezona vrlo vjerovatno biti rekordna, da je turistička privreda spremna, ali da će na uspješnost uticati siva ekonomija, buka u blizini smještajnih kapaciteta, nedostatak stručne radne snage, komunalna i saobraćajna infrastruktura, građevinski radovi tokom sezone, kao i zadržavanje turista na graničnim prelazima.

Jovović je kazao da Crna Gora nije isključivo ljetnja kupališna destinacija, već da ima šta da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora u zimskim mjesecima, te da je u formiranju kompleksne turističke ponude potrebno povezati primorje i zaleđe i produžiti sezonu, čime bi i sjever dobio dodatan razvojni impuls.

„Za unapređenje zimske sezone potrebno je definisanje platforme za održivi razvoj planinskih centara, zasnovane na održivom razvoju i planiranju, investicijama, podsticajima i javno-privatnom partnerstvu, kao i marketingu i brending planinskih centara. Razvojem ski centara i planina kao turističkih destinacija, ne samo da se otvaraju nova radna mjesta i privlače brojni turisti, već se razvijaju i ostale grane privrede“, saopštio je Jovović.

On smatra da bi u prostorne planove trebalo uključiti mogućnost izgradnje novih hotela, staza za skijanje, žičare, puteva, revitalizaciju željeznice, njenu povezanost sa aerodromom i stvaranja uslova za još bolju povezanost sjevera.

Predsjednik Opštine Žabljak, Radoš Žugić, kazao je da će usvajanje državnog i opštinskog prostornog plana postaviti temelje budućeg razvoja te lokalne zajednice.

„Želimo da ljetnja sezona bude što uspješnija i nastojaćemo da snažno doprinesemo njenoj pripremi. Izazov je pred svima nama da pripremimo kvalitetnu ponudu koja će dijelom nadomjestiti gubitke zimske sezone“, rekao je Žugić.

Generalna direktorica Direktorata za razvoj turizma i izradu propisa u oblasti turizma u Ministarstvu turizma, Svetlana Šljivančanin, očekuje da će predstojeća sezona biti odlična, imajući u vidu buking hotela, zaključene ugovore sa stranim turoperatoratorima, kao i izvještaje lokalnih turističkih organizacija o broju gostiju, koji sada borave u Crnoj Gori.

„Bez obzira na ostvarene cifre, važno je da gosti budu zadovoljni destinacijom i da joj se vrate“, navela je Šljivančanin.

Ona je dodala da je neuspješna zimska sezona bila svojevrsna opomena za turističke centre da diverzifikuju ponudu, kako bi prenebregli nedostatak snijega.

Direktor Turističke organizacije Žabljak, Stojan Abazović, kazao je da ovo područje predstavlja svojevrsni dragulj Evrope, u prilog čemu govore sve češći tekstovi u renomiranim inostranim časopisima.

On je podsjetio da svake godine raste broj turista na Žabljaku, ali i da je 94 odsto njih smješteno u privatnom smještaju, a svega šest odsto u hotelima.

„Potrebno je da vratimo sjaj starih hotela na Žabljaku, ponudimo smještaj kategorije pet zvjezdica i privučemo visoko platežne turiste“, poručio je Abazović.

Žugić smatra da turistička ponuda Žabljaka mora da bude plod dugoročne strategije, kao i da je potrebno intenzivirati razgovore sa zakupcima hotela koji su se prije više godina obavezali da će investirati u njihovu obnovu.

„Saglasni smo da nam je potreban elitni turizam, ali se nažalost krećemo u pravcu masovnog, što nije dobro. Omasovljavanje turizma nije dobar put i daje vjetar u leđa nelegalnoj gradnji“, saopštio je Žugić.

Predstavnica Nacionalnog parka Durmitor, Bojana Badnjar, rekla je taj nacionalni park veoma posjećena turistička destinacija i upozorila da ga je UNESCO prepoznao kao lokalitet koji trpi najveći pritisak posjetilaca, zbog čega bi ga trebalo rasteretiti.

„Zato smo ove godine odlučili da malo više promovišemo edukativnu stazu, dakle tri jezera, zatim durmitorski prsten kao i stazu u kanjonu Tare“, kazala je Badnjar i dodala da je UNESCO takođe sugerisao da se što prije mora izraditi studija kapaciteta nosivosti turista na području Nacionalnog parka Durmitor.

Prema njenim riječima, to bi značio znači da kapacitet nosivosti podrazumijeva maksimalni broj ljudi koji mogu da posjete određenu turističku destinaciju u isto vrijeme a da pritom ne narušavaju prirodne i kulturne vrijednosti tog područja.

Kada je u pitanju dio oko Crnog jezera, sugerisano je da se u dijelu rampe na parkingu obavezno smanji broj vozila zbog velikog aero zagađenja koje izazivaju izduvni gasovi, koji mogu da naruše biljni svijet u tom dijelu.

Badnjar se osvrnula i na planinarske staze, kao još jednu turističku ponudu, istakavši da će uskoro biti organizovane obuke za markirače, koji će na taj način pomoći planinarskom savezu Crne Gore.

Ona je dodala da su u toku pregovori sa Gorskom službom spašavanja i Crvenim krstom kako bi se nadzornici obučili za pružanje prve pomoći, što je prepoznato kao izuzetno značajno zbog brojnih povreda koje su se dešavale na ovom lokalitetu.

Badnjar je posebno naglasila da postoje i negativni efekti koje turizam ima na zaštićena područja, kazavši da je neophodno njihovo očuvanje, uz promociju i edukativne aktivnosti.

„Prije sedmicu smo zabranili upotrebu kvadova, ali i dronova, a njihova upotreba biće novčano kažnjiva u iznosu od 200 do 40 hiljada eura“, saopštila je Badnjar.

Predstavnik Expolorera Luka Bulatović, smatra da Žabljak ide prema održivom turizmu, te da on mora biti kvalitetan, a valorizacija žabljačkih hotela predstavlja jedan od načina.

On je podsjetio da Durmitor predstavlja srce nacionalnih parkova i ima izuzetan potencijal, ali da problem predstavlja nedostatak objekata.

Predstavnik Eco Žabljaka Rajko Malović, ukazao je na brojne infrastrukturne probleme u toj opštini, istakavši da se mora više raditi na dostupnosti destinacije.

„Ključ lokalne samouprave je da daje mogućnost privredi da razvija sadržaje, uz strogu kontrolu nelegalne gradnje“, rekao je Malović.

Predstavnik hotela Avala Nikola Kasalo, upozorio je na nespremnosti brojnih budvanskih plaža za sezonu, istakavši problem dobijanja opštinskih dozvola i dokumentacije neophodnih ta početak rada kupališta.

„Opštinski organi koji daju dozvole za rad sada ne prihvataju uslove koji su važili u prošloj godini“, rekao je Kasalo i dodao da se taj problem mora hitno riješiti.

On je rekao da komunalna inspekcija, koja je nadležna za izdavanje rješenja za uređenje kupališta, ne može da radi svoj posao zbog toga što nema plan privremenih objekata.

Šljivančanin je saopštila da su opštine formirale komisiju za dobijanje odobrenja za rad, koje će obilaziti kupališta i utvrđivati minimalno tehničke uslove.

„Uz Ministarstvo planiranja prostora i urbanizma, mora se uključiti Morsko dobro kako bi se ovaj problem riješio na najbolji mogući način“, navela je Šljivančanin.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo turizma formiralo radnu grupu koja će raditi na izmjenama i dopunama zakona o boravišnim taksama i o turističkim organizacijama, kako bi se sagledao način njihovog finansiranja, ali i na novom zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, koji je privreden kraju, a u koji će biti uvrštene sve pristigle sugestije turističkih poslenika.

Kada su u pitanju inspekcijske službe, Šljivančanin je rekla da će veliki dio nadležnosti preći u na lokalne inspekcije, što znači da sve opštine moraju biti spremne da pojačaju kapacitete u djelu inspekcijskih službi i da preuzmu nadležnosti od turističke inspekcije.

Predstavnik Uprave za saobraćaj, Draško Ivanišević, govorio je o trenutnim radovima na putevima u opštini Žabljak, kazavši da će onaj na potezu Jasenovo polje biti završen do 15. juna.

Vladan Lalović iz Uprava za saobraćaj rekao je da će planirana obilaznica na Žabljaku biti završena do kraja godine, sa kompletnim novim asfaltom.

„Vjerujem da će svi planirani radovi na putevima biti završeni do kraja godine, te da će samim tim Žabljak biti pristupačniji autoputu, ali i drugim gradovima Crne Gore“, naveo je Lalović.

Predstavnica Udruženje seoskih domaćinstava, Gordana Stevović, smatra da je neophodno pokrenuti inicijativu da se na Google mapi označe situacije na terenu u zabačenim područjima, kada su u pitanju radovi, privremene obustave i ostale blokade na putevima, kako bi se turistima olakšalo putovanje.

Predstavnica Turističke organizacije Kolašin, Zorica Milašinović, saopštila ge da sve po pitanju priprema ljetnje turističke sezone u toj opštini ide po planu i programu.

„Imamo raznovrsne sadržaje za ovo ljeto, ali ono na šta bih ja htjela da ukažem jeste nedostatak autobusa koji voze od centra grada do Nacionalnog parka Biogradska gora, te apelujem na sve da pokušamo da obezbjedimo sredstva za realizaciju dodatnih autobuskih linija“, nvela je Milašinović.

Savo Martinović iz Maestrala smatra da je saobraćaj ključni ograničavajući faktor u turizmu i njegovom razvoju, zbog čega je neophodno veće angažovanje Ministarstva saobraćaja kako bi se riješili problemi infrastrukture, posebno avio dostupnosti.

Sekretarka Odbora turizma, Sanja Marković, kazala je da je Ministarstvo saobraćaja formiralo jednu radnu grupu za poboljšanje avio dostupnosti da se razmišlja u pravcu osnivanja javno-privatnog fonda koji će se baviti low cost kompanijama.

„Hoteli su, u saradnji sa njihovim lokalnim turističkim organizacijama, zainteresovani da ulože sredstva u fond, kako bi dodatno pomogli boljoj aviodostupnosti naše države“, rekla je Marković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније