Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

J.B.Č.

29. 02. 2024. 06:46 >> 16:32
1
Čitaj mi:

PEJOVIĆ ZA PORTAL RTCG

"Vlada ne razmišlja o privatizaciji Budvanske rivijere"

Razmišljanja Vlade Crne Gore u ovom mandatu ne idu u pravcu privatizacije Hotelske grupe Budvanska rivijera, kazao je u intervju za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora "Budvanske rivijere" Mijomir Pejović.

On navodi i da preliminarni poslovni rezultati za prošlu godinu pokazuju bolje rezultate od onih iz 2022. godine, ali i veće prihode od planiranih za 2023.

Pejović kaže i da je u ovom trenutku evidentno povećanje interesovanja za direktnu kupovinu aranžmana.

“Prema trenutno raspoloživim podacima i prvom presjeku ranog bukinga projekcije očekivanog fizičkog obima prometa za predstojeću turističku godinu, možemo očekivati razvoj turističke sezone sa brojkama koje će biti u okvirima pozitivnih
pokazatelja”, kazao je Pejović.

Kaže i da shodno dugogodišnjem sudskom sporu koji i nadalje nije riješen, nije za očekivati interesovanje ozbiljnog investitora za hotel AS Perazića Do.

  • Ranije ste saopštili da je Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera 2023. godine ostvarila najbolje rezultate u posljednjih 20 godina i očekivali ste profit od oko tri miliona eura. Šta pokazuju preliminarni podaci o finansijskim rezultatima poslovanja HG Budvanska rivijera za 2023. godinu?

Pejović: S obzirom da je u toku eksterna revizija poslovanja i da nisu okončana završna knjiženja ne bi izlazili sa preliminarnim rezultatima poslovanja HG Budvanske rivijere, posebno što nam je zakonska obaveza da iste objavimo do 31.03.2023. godine, tačnije, za najviše mjesec dana. Ono što preliminarno možemo da najavimo jeste da je isti znatno veći od prethodne 2022. godine i veći od planiranog rezultata za 2023. godinu.

  • Kakvi su podaci za početak 2024. godine, koliko je bilo gostiju, noćenja?

Pejović: Prema trenutno raspoloživim podacima i prvom presjeku ranog bukinga projekcije očekivanog fizičkog obima prometa za predstojeću turističku godinu, možemo očekivati razvoj turističke sezone sa brojkama koje će biti u okvirima pozitivnih pokazatelja (kako fizičkih, tako i finansijskih). Napomene radi, noćenja u januaru mjesecu možemo vezati samo za Novogodišnje aranžmane hotela Palas, a ponovno otvaranje hotela predstoji krajem marta (u istom periodu otvara se i hotel Aleksandar u Budvi).

  • Kakvo je interesovanje za predstojeću sezonu i kakav je rani buking?

Pejović: U ovom trenutku jos uvijek se sumiraju prvi presjeci prodaje turističkih agencija, zajedno sa individualnom/direktnom prodajom, uz osvrt na činjenicu da nastavljamo sa promo ponudama vezano za predstojeći proljećni/praznični period i za period pred i postsezone (gdje su takođe očekivanja usmjerena na bolje rezultate u odnosu na prošlogodišnje). U ovom trenutku evidentno povećanje interesovanja za direktnu kupovinu aranžmana, što potvrđuje konkurentnost naših hotela, prije svega dokazanim kvalitetom turističkog proizvoda. Sa druge strane uzimamo u obzir turističku tražnju koja već ima ustaljenu naviku bukiranja smještaja u ovom periodu, uz saznanje da su aktuelni popusti za rani buking povoljnost koja značajno utiče na ukupnu cijenu aranžmana. Takođe je važno pomenuti veliko interesovanje turističkih agencija i touroperatora za zakup kapaciteta kroz forme ugovora koje su prepoznate u turističkoj praksi naše kompanije, što je takođe indikator za očekivanje dobrih rezultata od predstojeće turističke godine.

  • Kako teku pripreme za novu ljetnju turističku sezonu?

Pejović: U toku su pripreme za otvaranje hotela Palas i Aleksandar, koji bi trebalo da otvore ovogodišnju turističku sezonu već od druge polovine marta, što bi dolaskom organizovanih grupnih aranžmana značilo početak još jedne uspješne turističke godine.

  • Šta je HG Budvanska rivijera uradila na pripremama za novu sezonu?

Pejović: Iz Sektora prodaje u dijelu pripreme za aktuelnu turističku sezonu radilo se upravo na procjeni mogućnosti poboljšanja prodaje, omogućavanje što je moguće veće elastičnosti u pristupu direktnoj prodaji aranžmana, kao i ugovaranja saradnje sa što je moguće većim brojem partnera Evrope i regiona. Usaglašavanje cjenovne politike i projektovanje fizičkih pokazatelja obima prometa, uz uvažavanje situacije na turističkom tržištu i uzimanje u obzir svih socioekonomskih okolnosti, u najkraćem je u opisu priprema za tekuću godinu

  • Da li je bilo i kolika su bila ulaganja u postojeće kapacitete? Ranije ste najavljivali rekonstrukciju hotela Mogren i podizanje standarda kategorisanih soba na Slovenskoj plaži sa tri na četiri zvjezdice i za preostala četiri bloka.

Pejović: Odbor direktora HGBR je u kontinuiranoj aktivnosti investicionih ulaganja. Izuzetno značajna odluka, čija realizacija se očekuje u 2024. godini, je Odluka kojom se odobrava izvođenje radova na adaptaciji TN „Slovenska plaža“ – Vila „Limun“, „Magnolija“, „Kana“ i „Mirta“. Nakon dobijanja saglasnosti od Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore i završetka planiranih radova, standard ovih vila će se podići sa 3 na 4 zvjezdice.

Time će se u bitnom unaprijediti kvalitet smještajnih kapaciteta u TN „Slovenska plaža“, ali i konkurentnost i ponuda Društva na nacionalnom i međunarodnom turističkom tržištu. Kada je riječ o rekonstrukciji hotela Mogren, za potrebe društva izrađena je Analiza mogućih pravaca razvoja hotela „Mogren“ koja nudi pravce razvoja ovog hotela koji se nalazi u ekskluzivnoj zoni Starog grada Budve. Analiza je polazna osnova za iznalaženje, u bliskoj budućnosti, najboljeg modela za valorizaciju smještajnih kapaciteta hotela “Mogren” i unapređenje ponude naše hotelske grupe. Analiza za hotel “Mogren” ima za osnovu da u konačnom, u značajnoj mjeri, unaprijedi kvalitet smještaja i ponudu društva, stvori difersifikovane turističke proizvode, poveća broj srednjih i visokoplatežnih gostiju sa ciljanih emitivnih tržišta i kreira cjelogodišnji raznovrsni i jedinstveni vanpansionski sadržaj.

  • Kolika su bila ulaganja u ranijem periodu?

Pejović: Tokom 2022. godine HGBR je sprovela renoviranje 188 smještajnih jedinica u vilama Maslina i Ruzmarin, u cilju podizanja kategorije smještaja sa 3* na kategoriju 4* . Tokom 2023. godine je planirano renoviranje preostalih 344 smještajnih jedinica sa kategorije 3* na kategoriju 4*. Kako nije počelo renoviranje dijela smještaja u okviru TN Slovenska plaža, korigovan je plan održavanja za ovu godinu tako da će HGBR do početka ove turističke sezone završiti radove na redovnom održavanju, kao i unaprijeđenju smještajnih kapaciteta kroz obnavljanje inventara, izvođenje radova i održavanje zelenih površina u sklopu HGBR, izradi projekata za proširenje restorana u hotelu Aleksandar, adaptaciji igraonice u istom hotelu, sanaciji fasada, plafona i terasa objekata, kuhinja u HGBR, uz nabavku osnovnih sredstava i sitnog inventara, pojačavanje trafostanica koje se nalaze u sklopu HGBR, kao i tekuće održavanje opreme u susret predstojećoj sezoni.

  • U prethodnom periodu bilo je najava da će Hilton grupacija preuzeti hotel u Perazića dolu. Da li ima novina po tom pitanju?

Pejović: Shodno dugogodišnjem sudskom sporu koji i nadalje nije riješen, nije za očekivati interesovanje ozbiljnog investitora koji bi se zainteresovao za pomenuti objekat, odnosno, hotel AS Perazića Do. Shodno donijetim Zaključcima Vlade Crne Gore (na sjednici 29. decembra 2023.) i dopisu koji je HGBR zaprimila 17.01.2024. godine, navedeno je da se: Zadužuje Ministarstvo turizma, ekologije održivog razvoja i razvoja sjevera da, zbog kompleksnosti projekta Hotela „As” Perazića Do, formira međuresorski tim, koji će pripremiti analizu stanja, mogućnosti i aktivnosti na valorizaciji navedene lokacije, kao i predlog odluka. Radni tim sačinjavaće predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstva finansija i HG “Budvanska rivijera” AD Budva.

  • Ranije se govorilo da je potrebno privatizovati HG Budvanska rivijera. Da li se i dalje razmišlja u tom pravcu?

Pejović: Razmišljanja Vlade Crne Gore u ovom mandatu ne idu u pravcu privatizacije Hotelske grupe Budvanska rivijera AD Budva, naprotiv dobijamo snažnu podršku od Vlade da Hotelska grupa Budvanska rivijera shodno rezultatima koje ostvaruje nastavi istim pravcem poslovanja.

  • Kako komentarišete to što su budvanski opštinari bojkotovali Sajam turizma u Beogradu i tamo su se pojavili samo predstavnici lokalne TO? Da li smatrate da će zbog politike biti ugrožena sezona?

Pejović: Hotelska grupa Budvanska rivijera AD je na Beogradskom sajmu turizma, kao i svake godine prezentovala svoj turistički proizvod, odnosno, smještajne kapacitete u svojim hotelima u Budvi i Petrovcu zbog velikog interesovanja tržišta Srbije i regiona kroz samostalni nastup na sajmu, tradicionalno već više od decenije. U interesu je ne samo Hotelske grupe Budvanska rivijera AD, već i ostalih privrednika Crne Gore, kao i lokalne zajednice, Opštine Budva i Turističke organizacije Opštine Budva da posjećenost i značaj Beogradskog sajma turizma iskoristi u pravcu aktivnog promovisanja ponuda u segmentu turizma.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније