Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Aleksandra Sjekloća, TVCG ]

09. 11. 2023. 10:47 >> 10:47

CRNA GORA, ALBANIJA I KOSOVO

Granica ne razdvaja već spaja; Prokletije da budu međunarodni nacionalni park

Na inicijativu Planinarsko sportskog kluba Hrid i opštine Plav na planini Bogićevici na Prokletijama u blizini tromeđe Crne Gore, Albanije i Kosova sastali su se predsjednici opština koje gravitiraju tom području i dogovorili su zajedničku saradnju uz ocjenu da granica ne razdvaja već spaja. Naredni korak je potpisivanje memoranduma o saradnjni u svim oblastima. Krajnji cilj je proglašenje Prokletija za međunarodni nacionalni park.

Sa 2.000 metara nadmorske visine, sa planine Bogićevice predsjednici opštine Plav, Gusinje, Tropoja, Junik, Dečane i predstavnik opštine Peć, poslali su jasnu poruku institucionalne podrške dvodecenijskoj prekograničnoj saradnji i svim budućim zajedničkim aktivnostima uz obavezno očuvanje prirode, kazao je Enes Drešković, predsjednik Planinarsko sportskog kluba Hrid koje je inicijator tog okupljanja.

"Zahvaljujem predsjednicima opština što su prepoznali našu inicijativu i ideju o prekograničnoj saradnji koja traje već 20 godina. Mislim da postoji ogroman prirodni potencijal za saradnju na području masiva Prokletija kao zajedničkog prirodnog dobra koje dijele tri države. National geographic je čuvenu 'Pick of the Balkans' rutu na Prokletijama koja veže tri zemlje proglasio za najpoželjniju za svijetu za narednu godinu. To dovoljno govori o turističkom potencijalu ovog kraja koji se mora zaštititi", kazao je Drešković.

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović kazao je da sa skupa šalju jasnu poruku da teritorijalne granice ne predstavljaju prepreku već tačku spajanja.

"Sljedeći korak je potpisivanje Memoranduma o saradnji koji će definisati polje djelovanja svih opština potpisnica i on će biti polazna osnova koju ćemo mi gurati prema našim Vladama i tražiti ispunjavanje ciljeva koje postavimo", kazao je Canović.

Predsjednik albanske oblasti Tropoja, Rexh Biberaj kaže da će maksimalno podržati ovu inicijativu, a najveći potencijal vidi u ekonomskoj saradnji uz razvoj planinskog turizma.

"Žao mi je što naše Vlade nijesu vidjele ovu ljepotu koju nam je priroda dala i nijesu dale doprinos razvoju ovog kraja. Mi ih danas pozivamo sa ovog mjesta da to učine", kazao je Biberaj.

Predsjednik opštine Junik Ruždi Šehu kaže da je Kosovo počelo izgradnju puta prema crnogorskoj strani Prokletija koju podržava i njihova Vlada.

"Da bi se pospješio razvoj ljetnjeg i zimskog turizma na Prokletijama neophodni su putevi. Nadamo se da će započeti putni pravac prema Crnoj Gori biti završen u što kraćem roku", kazao je Šehu.

Sa skupa je poručeno da će već u februaru, naredni zajednički korak biti organizovanje zimske manifestacije na Tromeđi "Jedan dan, jedan vrh, skijaš tri države".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније