Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

18. 11. 2022. 09:14   >>  09:16

NTO CG

Turizam u Evropi otporan uprkos brojnim izazovima

Turizam u Evropi je uspješno izdržao još jedno izazovno ljeto, ali će neizvjesna zima, naziruća recesija i sve veća inflacija imati uticaj na potrošnju i turističku potražnju, ocijenjeno je na sjednici Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (ETC).

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO), učestvovala je u Pragu u radu te sjednice, koja je održana paralelno sa Evropskim turističkim forumom, u organizaciji češkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU).

Kako je saopšteno iz NTO-a, sjednicu, kojoj je prisustvovalo preko 30 predstavnika zemalja članica, otvorio je predsjednik ETC-a, Luís Araújo, koji se zahvalio predstavnicima Češke kao domaćinima sjednice i istakao da mu je čast što su se u Pragu zajedno okupili najveći stručnjaci iz oblasti turizma.

"U ETC-u smo posvećeni tome da osiguramo da evropski sektor putovanja uspješno prebrodi globalne uticaje u ovoj godini. Tokom pandemije, turistički sektor se pokazao kao otporan i veoma prilagodljiv. Dok se suočava sa novim izazovima, uvijek sam vjerovao da će evropski turizam nastaviti da se razvija, prihvatajući nova održiva i digitalna rješenja za putovanja", rekao je Araújo.

Izvršni direktor češke organizacije za turizam, CzechTourism, Jan Herget, je saopštio da je Evropa bezbjedno mjesto za turiste kao i da je Češka otvorena za partnerstva u prevazilaženju brojnih izazova sa kojima se turizam susreće u posljednje vrijeme.

Prema podacima ETC, turizam u Evropi je uspješno izdržao još jedno izazovno ljeto, imajući u vidu da su inflacija i nedostatak radne snage prijetili da ugroze oporavak.

Avio-kompanije su dobro poslovale, a broj letova u avgustu niži je samo 11 odstou odnosu na 2019. godinu. Ohrabrujući podaci ukazuju na pozitivne trendove do kraja tekuće godine, a očekuje se da će u Evropi biti ostvareno blizu 75 odsto dolazaka u odnosu na 2019.

Istovremeno, neizvjesna zima, recesija koja se nazire, sve veća inflacija širom Evrope imaće uticaj na potrošnju i turističku potražnju. Očekuje se da će se time potpuni oporavak samo odložiti, ali se neće prekinuti.

„Tokom diskusije, ocijenjeno je da je sukob u Ukrajini izazvao neujednačen oporavak turizma širom Evrope. Najveći pad turističkih dolazaka, od oko 40 odsto u odnosu na 2019. godinu, bilježe baltičke i zemlje istočne Evrope, koje se graniče sa Rusijom ili Ukrajinom“, dodaje se u saopštenju.

Sjednici je prvi put, kao nova članica ETC, prisustvovala predstavnica iz Ukraijne, što je ujedno bila prilika da članovi iz prve ruke čuju kako se turizam u toj zemlji odvija u ratnim uslovima.

Pored toga što su ekonomski i geopolitički rizici bili glavna tema sjednice, posebna pažnja bila je posvećena najnovijim trendovima u turizmu, koje su predstavili pridruženi partneri ETC, uključujući Airbnb, Google, Crowdriff, Sojern i Expedia.

ETC je osnovana 1948. sa sjedištem u Briselu, a uz nacionalne evropske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prevoznike, globalne online platforme i druge pružaoce usluga u turizmu.

Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na nivou Evrope, te dalja promocija Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније