Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

P.R.

27. 06. 2022. 21:20 >> 21:37

EMISIJA "NAGLAS"

Pripremiti se za iduću sezonu zbog organizovanog tržišta

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je da smo od početka godine pa do prethodnog petka, imali 19 sedmica koje su bile procentualno jače nego što je bila posjeta 2019. i nekih šest sedmica koje su bile slabije.

"Vjerujem da to daje jedan razlog za optimizam. S druge strane ne možemo da zanemarimo uticaj krize u Ukrajini imati na naše tržište. Turisti iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije imali značajan broj posjeta u Crnoj Gori. To su za nas bila značajna emitivna tržišta. Međutim, u manjoj mjeri dolazi i tu do određenih pomjeranja. Mi svakako bilježimo veliko interesovanje. Ali, imamo pitanje i avio dostupnosti, koja bi trebala da bude razvijenija. Imamo pitanje saobraćajne povezanosti Crne Gore", ocijenio je Davidović.

Davidović je istakao da se juri rezultat iz 2019.

"Na graničnim prelazima (GP) u prosjeku smo ove godine imali 76 odsto. Ohrabruje činjenica da u posljedjoj nedjelji, nakon ove junske rupe, na GP imamo nekih 96 odsto uporednog perioda 2019. u toj junskoj sedmici. Kada govorimo o aerodromima koji su bili po broju putnika na nekih smo 71 odsto. U posljednjoj sedmici smo na nekih 99 odsto u odnosu na 2019. I tu bilježimo porast interesovanja. Ono što je svakako uticalo, gdje je sezona drugačija u odnosu na 2019. jeste činjenica da su posljednje dvije godine ostavile traga u saradnji sa tur operatorima za koje se zna kada posluju na određenom tržištu da oni imaju ugovore do 210 dana, gdje onda imate stabilno punjenje koje možete da projektujete. Ključno je doprinijela korona da dođe do poremećaja u tom segmentu tržišta. Imamo situaciju da je mnogo više individualnih posjeta", dodao je Davidović.

Dekan Fakulteta za biznis i turizam prof. dr Rade Ratković istakao je da je za Crnu Goru glavno organizovano turističko tržište.

"Pred nama je situacija da se pripremimo za iduću godinu, da ne bismo izgubili organizovano tržište bez kojega nema puno korišćenje kapaciteta, koje zadovoljava i koje može da nam obezbijedi rentabilan rezultat", istakao je Ratković.

Turizmolog doc. dr Miško Rađenović smatra da se ne treba ugušiti na jurenju rezultata iz 2019. jer, kako kaže, kriza traje pa traje.

"Siguran sam da stanovnici nekih bližih zemalja, pored Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, neće sa zadovoljstvom odlučiti na putovanja kao što su odlučivali 2019. Ovu godinu treba iskoristi zajedno za dobro planiranje za sljedeću godinu krize. Nažalost, ne znamo kada će se završiti kriza zbog kojih proizilaze sve ove inflacije. Konkretni profit od turizma će biti smanjen. Treba se usmjeravati kratkoročno", kazao je Rađenović.

Direktor NVO Centar za razvoj Durmitora Darko Stijepović tvrdi da je broj tustista drastično manji.

"Za šest mjeseci imate samo petinu prošlogodišnjeg prometa na Aerodromu Tivat. Podatke sa kojim raspolaže Ministarstvo, koje daje NTO i lokalne TO su apsolutna neistina. Na koji način oni dolaze do broja turista? Od statistike skupljanoj po hotelima petkom, od policije i izmišljaju neku svoju metodologiju pretpostavljanjem. Metodologija koju koristi NTO je netačna i beskorisna. Pitanje je da li TO ispunjavaju svoju svrhu", zaključio je Stijepović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније