Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

M.M.Lj. [ Mina Business ]

20. 05. 2022. 09:22 >> 09:22

KOMISIJA ZA PUTOVANJA

Pozitivni rezultati očekivani u turističkoj sezoni

Turizam je krenuo putem snažnog opravka, s obzirom na to da se povjerenje turista vraća, zajedno sa obnavljenjem avio konekcija, te da se mogu očekivati pozitivni rezultati u ovoj turističkoj sezoni na nivou Evrope, ocijenio je predsjednik Evropske komisije za putovanja (ETC), Luis Araujo.

 

On je na sjednici Generalne skupštine ETC-a koja je održana u četvrtak u Ljubljani kazao da je neophodan oprez i jasan starteški okvir za dalje djelovanje u kriznim situacijama sa kojima se evropski turizam suočava i ubrzanje transformacije ka održivom, digitalnom i inovativnom turizmu.

U radu sjednice, koja je prvi put održana uživo od početka pandemije, učetvovala je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković. Sjednici je prisustvovao rekordan broj učesnika iz 31 zemlje članice.

“Dvije godine pandemije, praćene rusko-ukrajinskim konfliktom, dovele su do toga da se turizam širom Evrope suočava sa teškim izazovima. Kao međunarodna organizacija koja traje već preko 70 godina, dobro razumijemo geopolitičke promjene, ali takođe znamo da je turizam katalizator mira i razumijevanja. Prepoznajemo priliku da iskoristimo ovaj osjetljivi trenutak, govorimo jednim glasom i obezbijedimo da se čuju naše ključne poruke, podržane od turističke industrije“, rekao je Araujo.

Podaci ETC-a pokazuju pozitivne turističke trendove kada je u pitanju Evropa, s obzirom na to da se očekuje da tražnja u ovoj godini ostane na nivou od 30 odsto ispod predpandemijskih nivoa, uglavnom podržana domaćim turizmom i putovanjima unutar Evrope.

„Preciznije, očekivanja su da će domaći turizam u ovoj godini premašiti nivo iz perioda prije pandemije, dok kada je riječ o međunardonim putovanjima projekcije su da će ovaj nivo biti dostignut 2025. godine“, navodi se u saopštenju NTO-a.

Posljednja istraživanja pokazuju da je, uprkos pandemiji i rusko-ukrajinskom ratu, 77 odsto Evropljana optimistično u vezi putovanja, u periodu od aprila do septembra ove godine, a najveće interesovanje bilježe Mediteranske destinacije.

Tokom diskusije o uticaju rusko-ukrajinske krize na putovanja i turizam, konstatovano je da određene zemlje koje su teritorijalno bliže ratnom području trpe veći negativni uticaj, te da će ETC dalje raditi na promociji i održanju imidža sigurnih putovanja u Evropu.

Predsjednica ukrajinske agencije za razvoj turizma - Visit Ukraine, Mariana Oleskiv, putem online uključenja informisala je o trenutnoj dramatičnoj situaciji u toj zemlji sa akcentom na posljedice po sektor turizma. Imajući u vidu da je jedno od osnovnih načela ETC, da je turizam instrument za mir, svi članovi ove organizacije izrazili su solidarnost sa kolegama iz Ukrajine.

U znak podrške, na sjednici je donešena odluka da se Ukrajini obezbijedi besplatno članstvo u ovoj organizaciji u narednom trogodišnjem periodu, kao i da se realizuje kampanja kojom će se podržati promocija njenog kulturno-istorijskog nasljeđa pod zaštitom UNESCO-a.

Tokom dvodnevnog programa, posebna pažnja posvećena je temi održivosti i edukaciji na planu djelovanja sektora turizma u oblasti klimatskih promjena. S obzirom na to da je Evropska komisija za putovanja potpisnica Glasgovske deklaracije o klimatskoj akciji u turizmu, održan je industrijski forum na temu Održive turističke prakse, sa ciljem da pomogne turističkom biznisu da se fokusira na održivost i urgentnost klimatskih akcija, kako bi se planeta sačuvala za generacije koje dolaze.

Predstavljeni su primjeri dobre prakse strategija održivog razvoja i dekarbonizacije u sektoru turizma, sertifikacije i načina motivisanja turističke privrede da se pridruži ovim inicijativama.

Turistička organizacija Slovenije kao domaćin sastanka, predstavila je dostignuća Slovenije u oblasti održivog razvoja, koja su rezultirala brojnim međunarodnim priznanjima, među kojima je projekat zelene evolucije slovenačkkog turizma i sertifikat Slovenia Green Platinum Destination.

Na generalnom sastanku usvojeni su izvještaji o radu ETC-a za prošlu godinu, razmatrani su aktuelni i budući odnosi između ETC i Evropske komisije, kao i potencijalna pridruživanja novih članova.

ETC je osnovana 1948. sa sjedištem u Briselu, a uz nacionalne evropske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prevoznike, globalne online platforme i druge pružaoce usluga u turizmu. Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na nivou Evrope, te dalja promocija Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније