Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

18. 03. 2021. 10:43   >>  10:44 1

WWF POZIVA

Priključite se na virtuelni Sat za našu planetu

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva gradove, mjesta, kompanije i institucije da se pridruže inicijativi Sat za planetu Zemlju  koja se održava u subotu, 27. marta, od 20.30 sati.

"Uz poznati apel za isključivanjem javne i dekorativne rasvjete na 60 minuta u gradovima, kao i one u našim domovima, WWF poziva građane da se priključe i zoom događaju koji organizuju u vrijeme samog Sata za planetu Zemlju", navode u saopštenju.

Uz ples i predstavljanje pjesme napisane posebno za ovu priliku, taj će događaj poslužiti kao podsjetnik da je neophodno da se hitno pokrenemo i promijenimo ponašanje kako bismo ublažili klimatske promjene.

„Sve češće smo svjedoci djelovanja klimatskih promjena i u našem regionu. Ovo je već druga godina da Sat za planetu Zemlju, akciju zbog koje su milioni plesali i slavili na ulicama i trgovima širom svijeta, obilježavamo virtuelno, kako nam omogućuju okolnosti zbog pandemije COVID-19. To je jasan podsjetnik na činjenicu da se klimatske promjene ne događaju nekom drugom, negdje daleko, u budućnosti, već nama, danas i ovdje“, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost rijeka, češći šumski požari i pojava novih zaraznih bolesti tek su neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta. Klimatske promjene nam jasno govore da, uprkos brzom tehnološkom razvoju, mi i dalje potpuno zavisimo od prirode.

Ekosistemi su ugroženi, baš kao i dobrobit i sigurnost ljudi. Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan rad na osvještavanju građana, kako bi svojim zalaganjem uticali na donosioce odluka da odgovorno primjenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promjena.

„Moramo očuvati najmanje 30% Zemljine površine za prirodu, a preostalim se površinama treba upravljati održivo. Jedino tako možemo osigurati porast globalne temperature za samo 1,5°C. Oko ove se poruke moraju usaglasiti svjetski čelnici i to prihvatiti kao globalni cilj. Sat za planetu Zemlju idealan je trenutak za zajedničko promišljanje o budućnost na Zemlji. Pozivamo sve kompanije i gradove da se pridruže akciji i ove godine i tako podijele ovu važnu poruku“, zaključuje Kalauz.

Sat za planetu Zemlju prvi put je održan u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju.

"Uprkos teškim vremenima, prošlogodišnja akcija bila je masovnija nego ikada ranije: učestvovala je 190 zemalja i teritorija, zabilježeno je više od 4,7 milijarde reakcija na globalnim društvenim mrežama", zaključili su iz WWF.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније