Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 10. 2014. 20:30 >> 20:28

STRATEŠKI GRAD

Džihadisti ID-a ušli u Kobane?

Džihadisti Islamske države ušli su u strateški važan sirijski grad Kobane, u blizini granice s Turskom, a borbe se vode za svaku ulicu, javlja CNN.

Alan Minbic, borac kurdske Narodne jedinice za zaštitu, rekao je da ID ima pod kontrolom jugozapadni dio grada, poznat pod nazivom Ajan al-Arab. 

Ipak, s terena stižu oprečne izjave o tome da su islamisti ušli u Kobane.

Sirijska organizacija za ljudska prava u Londonu poziva se na svoje izvore u Kobaneu koji tvrde da se džihadisti nijesu probili u grad.

Ukoliko bi zauzeli Kobane, bilo bi to strateški vrlo važno jer bi se Islamska država, tzv. Kalifat, prostirao od Rake u Siriji pa do turske granice, koja je udaljena gotovo 100 kilometara. 

Posljednjih dana hiljade civila je pobjeglo iz Kobana u strahu od okrutnih boraca Islamske države. Oni su krenuli u konačno osvajanje grada samo dan nakon što je turski parlament odobrio slanje vojske u borbu protiv Islamske države.

Turska će učiniti sve što može kako bi spriječila ekstremističke pobunjenike Islamske države u Siriji da zauzmu grad Kobane smješten blizu tursko-sirijske granice, rekao je premijer Ahmed Davutoglu.

Nekoliko sati prije Davutogluove izjave kasno sinoć, turski parlament odobrio je vladi napade na pobunjenike Islamske države u susjednoj Siriji i dozvolio korišćenje turske teritorije od strane snaga međunarodne koalicije za slične interventne operacije.

"Ne želimo da Kobane padne. Učinićemo sve što možemo kako bismo to spriječili", rekao je Davutoglu za televiziju A Haber.

Ipak, dopisnik BBC-a koji se nalazi kod Kobana javlja da turski tenkovi miruju i da ne napadaju snage ID-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније