Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ klix.ba ]

21. 10. 2024. 09:12 >> 09:12
Čitaj mi:

ERDOGANOV PROTIVNIK

Preminuo truski političar Fetulah Gulen

Vođa pokreta FETO i turski političar Fetulah Gulen preminuo je u 83. godini u Sjedinjenim Američkim Državama.

Informacije o njegovoj smrti prenijeli su brojni zapadni mediji, pozivajući se na izvore unutar porodice.

Kako su naveli, Gulen je preminuo uslijed kardiovaskularnih problema.

Gulen je više od dvije decenije živio u Sjedinjenim Američkim Državama, a često je bio meta turskih vlasti prvenstveno zbog toga što je osumnjičen da stoji iza puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.

"Dobro je dokumentovano da turski sudski sistem nije nezavisan, tako da je nalog za moje hapšenje još jedan primjer težnji Erdogana ka autoritarizmu i odstupanja od demokratije", govorio je tada Gulen.

Nakon toga, njegova organizacija FETO proglašena je terorističkom, a brojne pristalice proganjane su kako u Turskoj, tako i u inostranstvu.

Gulenova struktura, koja je od prvog dana bila meta mnogih kritika u pogledu transparentnosti, optužena je za uspostavljanje "paralelne strukture" unutar turske vlade.

Gulen se sa prvim optužbama kada je riječ o podrivanju vlasti suočio još 1999. godine kada je u optužnici navedeno da je osnovao nelegalnu organizaciju s ciljem promjene ustavnog sistema i uspostavljanje države zasnovane na islamskim principima.

Odnosi su se godinama kasnije pogoršavali, a posebno nakon pokušaja državnog udara 2016. godine. Posljednjih nekoliko godina, naročito u vrijeme vladavine Donalda Trampa, govorilo se o tome kako će Gulen biti izručen Turskoj, ali do toga nije došlo.

Pitanje FETO pokreta i samog Gulena Turska je iskoristila i u vanjskopolitičke svrhe, što se naročito vidjelo na primjeru ulaska Švedske i Finske u NATO, kada Ankara kao jedan od uslova za odobravanje ulaska navela i to da Švedska i Finska moraju izručiti određene osobe koje se povezuju sa FETO pokretom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније