Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Danas online ]

12. 10. 2024. 19:51 >> 20:11
Čitaj mi:

PRIJETNJE

Politiko: Tramp i njegovi saradnici na iranskoj listi za odstrijel

Američki zvaničnici došli su do zabrinjavajućih saznanja o novim prijetnjama Irana da će ubiti bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i neke od od njegovih bivših generala i stratega za nacionalnu bezbjednost, piše Politiko.

Iran je otvoreno prijetio ubistvom Trampu i njegovim nacionalnim stratezima od januara 2020. godine, kada je Tramp naredio napad dronom u kojem je ubijen najmoćniji iranski general Kasem Sulejmani.

Prema pisanju Politika, zvaničnici SAD navode da Teheran ne blefira i neće skoro odustati.

Američki obavještajni krugovi obavijestili su Trampov izborni štab prošlog mjeseca o iranskim prijetnjama ubistvom bivšem predsjedniku, a iz njegovog izbornog štaba navode da su upozoreni da je prijetnja „pojačana proteklih nekoliko mjeseci“.

Za sada nema dokaza da su pokušaji atentata na Trampa tokom ovog ljeta povezani sa Teheranom, navodi Politiko.

Kako se dodaje, prema navodima desetak zvaničnika upoznatih sa pretnjama, iranski napori da ubiju Trampa i ostale njegove saradnike, koje okrivljuju za napad na Sulejmanija, opsežniji su i agresivniji nego što je ranije objavljeno.

„Ovo je izuzetno ozbiljno. Iran je vrlo jasno stavio do znanja da je odlučan da traži odmazdu protiv bivših zvaničnika u vezi sa napadom na Sulejmanija“, rekao je Met Olsen, pomoćnik državnog tužioca Ministarstva pravde za nacionalnu bezbjednost.

I dok je Vlada SAD nekima od zvaničnika kojima su upućene pretnje pružila zaštitu, drugima nije, piše Politiko.

Sagovornici Politika ističu da su prijetnje ubistvom vrlo konkretne i pooštrene posljednjih mjeseci, te da američka vlada još nije pronašla održiv način da zaštiti sve one koji su u opasnosti onoliko dugo koliko im je potrebno — stvarajući Teheranu prostor za ostvarenje svojih prijetnji.

Mnogi od njih ističu da američka vlada još nije našla način da zaštiti sve one koji su izloženi riziku, što Teheranu otvara mogućnost da ostvari svoje prijetnje.

„Postojao je određen broj ljudi, koji nije veliki, ali koji bi mogao biti meta prijetnji, a nije dobio gotovo nikakvu podršku ili zaštitu“, rekla je bivša savjetnica za nacionalnu bezbjednost senatora iz Jute Mita Romnija, Megan Rajs.

Zaštita nekih bivših zvaničnika, koje Iran navodno želi da ubije, košta federalnu vladu oko 150 miliona dolara godišnje, ali bivši zvaničnici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, od kojih su neki, kako se vjeruje, na spisku Irana, prepušteni su sebi u velikoj mjeri, dodaje se.

Zvaničnici smatraju da Tajna služba, pošto su radili za Bijelu kuću, treba da im pruži zaštitu. Neki od tih zvaničnika sada troše stotine hiljada dolara godišnje na svoju bezbjednost, a Tajna služba je odbila da komentariše ove navode, ističe Politiko.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Šon Savet rekao je da administracija predsjednika Džozefa Bajdena smatra da su iranske prijetnje „pitanje nacionalne i unutrašnje bezbednosti od najvišeg prioriteta“.

Dodao je i da će Iran biti suočen sa „ozbiljnim posljedicama“ ako napadne bilo kog američkog građanina, uključujući bivše vladine zvaničnike.

Republikanski član Obavještajnog komiteta Predstavničkog doma Konresa, Džim Hajms, navodi da bi SAD takav napad smatrale za ratni čin.

„Ne znam kako bismo na to odgovorili, ali to ne bi bio prijatan dan za iranski režim“, poručio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније