Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

11. 10. 2024. 21:52 >> 21:52
1
Čitaj mi:

UJEDINJENE NACIJE

"Napadi Izraela na mirovne baze krše međunarodno pravo"

Izraelski napadi na baze mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u južnom Libanu, blizu granice sa Izraelom, predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava, izjavila je porparolka Mirovna misije Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFL) Andrea Tenenti.

UNIFL je juče saopštila da su njena dva pripadnika ranjena napadom izraelske vojske kada je u libanskom gradu Nakur izraelski tenk "Merkava" otvorio vatru na izviđački položaj misije.

Na pitanje BBC da li se radi o ratnom zločinu, Tenenti je kazala da UNIFL još istražuje ali da je incident "veoma ozbiljan razvoj događaja i veoma ozbiljan prekršaj".

Portparolka je kazala da je posljednjih dana bilo nekoliko napada Izraela, a da su u bolnici dvije osobe koje su povrijeđene juče.

"To više izgleda kao namjeran napad na naše trupe, koje su trenutno na jugu da pokušaju da vrate stabilnost, i to je veoma, veoma izazovno", kaže on.

Ona navodi da napade na kamere, i osvjetljenje unutar baze i osmatračnice štaba, ne mogu biti " greška vojske koja je prilično dobro pripremljena i koja zna šta radi".

UNIFL kaže da se eksplozije danas koje su se čule u blizini osmatračnice još uvijek istražuju kako bi se utvrdilo ko je odgovoran.

Izraelska vojska je prošle nedjelje zatražila od mirovnih snaga UN da se pripreme za povlačenje sa granice, što je misija odbio da uradi.

Upitana da li misli da Izrael pokušava da natjera mirovne snage da odu, Tenenti je kazala da se "naravno događaj može analizirati i na taj način".

UNIFIL je stvoren da nadgleda povlačenje izraelskih trupa iz južnog Libana nakon izraelske invazije 1978. UN su proširile svoju misiju nakon rata između Izraela i Hezbolaha 2006. Snage čini više od 10.000 pripadnika iz oko 50 zemalja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније