Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ RTS ]

11. 10. 2024. 12:01 >> 12:01
Čitaj mi:

BORBE NA BLISKOM ISTOKU

UN: Izrael sprovodio politiku uništavanja zdravstvenog sistema, zločin protiv čovječnosti

Nastavljaju se borbe na Bliskom istoku – Izrael je u posljednja 24 sata pogodio školu u Gazi i dva stambena naselja u centru Bejruta.

Međunarodna zajednica negodovala je zbog izraelskog napada na bazu UN-a na jugu Libana, a Izrael je predložio da se mirovne snage izmjeste još sjevernije.

Zalivske države lobiraju u Vašingtonu da se spriječi odmazda nad Iranom, u strahu da bi i njihova naftna postrojenja mogla da budu u opasnosti.

Izraelska vojska tvrdi da je juče u vazdušnom udaru na Zapadnu obalu ubila Muhameda Abdulaha, vođu palestinske terorističke grupe Islamski džihad u izbjegličkom kampu Nur Šams.

Abdulah je postavljen za šefa ove proiranske organizacije u oblasti Tulkarem nakon što je njegov prethodnik Muhamad Džaber ubijen u pucnjavi krajem avgusta, saopštila je izraelska vojska.

U saopštenju se precizira da je Abdulah ubijen u napadu iz vazduha zajedno sa drugim teroristom, ali se njegovo ime ne navodi, prenosi Tajms of Izrael.

Vojska tvrdi da je Abdulah organizovao aktivnosti ove grupe, uključujući "mnoge napade", kao i da postavljao eksploziv ciljajući izraelske trupe. U saopštenju se navodi i da je su na terenu zaplenjene poluautomatske puške i oprema koja je pronađena kod njih.

Zvanična agencija palestinskih vlasti Wafa saopštila je da su dvojica stanovnika Zapadne obale stradala u četvrtak veče u bombardovanju izraelske letelice istočno od Tulkarma.

Bukte sukobi na Bliskom istoku – u izraelskom napadu na školu u Pojasu Gaze poginulo je najmanje 30 civila, a povrijeđeno više od 50 osoba.

Izrael je granatirao i centar Bejruta, meta je navodno bio visoki zvaničnik Hezbolaha, a epilog najmanje 20 poginulih i više od 110 ranjenih civila.

Prethodno je izraelski tenk na jugu Libanu pogodio i bazu Unifil-a, zbog čega je oštro reagovala međunarodna zajednica. Izrael je predložio da se mirovne snage premste dalje prema sjeveru zemlje.

Sa druge strane, Ujedinjene nacije (UN) istragom su utvrdile da je Izrael sprovodio usklađenu politiku uništavanja zdravstvenog sistema u palestinskoj enklavi, što, kako se navodi, predstavlja ratni i zločin protiv čovječnosti.

Zalivske države lobiraju da Vašington spriječi izraelski napad na iranska naftna nalazišta, zbog zabrinutsti da bi njihova naftna postrojenja mogla da se nađu na udaru saradnika Teherana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније