Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

09. 10. 2024. 22:33 >> 22:40
Čitaj mi:

sukob sa izraelom

Hezbolah je pristao na prekid vatre na dan smrti Nasralaha

Hezbolah je obavijestio libanske vlasti o svom sporazumu o prekidu vatre sa Izraelom onog dana kada je njegov lider Hasan Nasralah ubijen u izraelskom napadu, rekao je danas izvor iz libanske vlade AFP-u.

Do tada je ta proiranska formacija uslovljavala je svaki prekid vatre u Libanu prekidom borbi u Gazi između palestinskog saveznika Hamasa i izraelske vojske.

"Hezbolah je 27. septembra zvanično obavijestio libansku vladu, preko predsjednika parlamenta Nabiha Berija, da je prihvatila međunarodnu inicijativu za prekid vatre", rekao je ovaj izvor koji je odbio da bude identifikovan.

Libanski premijer Nadžib Mikati bio je tog dana u UN, gdje su Francuska i SAD inicirali međunarodni predlog za 21-dnevni prekid vatre, kojima su se pridružile arapske zemlje.

Mikati je upoznao sagovornike sa stavom Hezbolaha, rekao je ovaj izvor.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je istog dana u govoru pred UN potvrdio da će nastaviti da udara na Hezbolah u Libanu.

Neposredno po završetku njegovog govora, izraelsko vazduhoplovstvo izvelo je udar na južno predgrađe Bejruta, uporište Hezbolaha, u kojem je ubijen njegov vođa Hasan Nasralah.

Od Nasralahove smrti, libanska vlada "nema više kontakta sa Hezbolahom", rekao je izvor.

Ali u utorak, Hezbolahov broj dva, Naim Kasem, potvrdio je da njegova stranka "podržava političke napore koje predvodi predsjednik Beri, a koji su prvenstveno usmjereni na prekid vatre".

Nabih Beri predvodi šiitski pokret Amal, saveznika Hezbolaha.

Naim Kasem takođe nije uslovljavao prekid vatre prekidom borbi u Gazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније