Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Rts.rs

06. 10. 2024. 08:24 >> 08:33

sukob na Bliskom istoku

Najmanje 24 poginulih u napadu na džamiju u Gazi

Bukti sukob na Bliskom istoku. Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi izjavio je da IDF bez predaha nastavlja sa napadima na Hezbolah u Libanu. Komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Filipo Grandi izjavio je da se Liban bori sa užasnom krizom dok se nastavlja bombardovanje izraelskih snaga. Komandant američke Centralne komande Majkl Kurila stigao je u Tel Aviv.

Broj poginulih u napadu na džamiju i školu porastao na 24, povrijeđene 93 osobe

Bilans poginulih u izraelskom napadu na džamiju i školu gdje su prema navodima kancelarije za medije vlade u Gazi koju vodi Hamas, bila smještena raseljena lica porastao je na najmanje 24. Ranjene su 93 osobe.

Udari na džamiju i školu, u blizini bolnice El Aksa u Deir el Balahu u centralnom pojasu Gaze, uslijedili su u trenutku kada se rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u enklavi približava svojoj prvoj godišnjici.

U sopstvenom saopštenju, izraelska vojska je saopštila da je izvela „precizne udare na teroriste Hamasa” koji su delovali u okviru komandnih i kontrolnih centara smještenih u školi Ibn Rušd i džamiji Šuhada el Aksa u oblasti Deir el Balaha.

Netanjahu: Izrael mijenja odnos snaga na sjeveru i ima dužnost da uzvrati udarac Iranu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael mijenja odnos snaga na sjeveru, da ima "dužnost" da uzvrati udarac Iranu i da će to učiniti. Netanahu je najavio da će Izrael uzvratiti Iranu zbog napada balističkim projektilima u utorak, prenosi Tajms of Izrael.

"Iran je dva puta ispalio stotine projektila na našu teritoriju i naše gradove - napadi balističkih raketa među najvećim u istoriji. Izrael ima dužnost i pravo da se brani i odgovori na ove napade i mi ćemo to učiniti", rekao je premijer Izraela u video izjavi.

Naveo je da je izraelska vojska uništila veliki dio zaliha raketa Hezbolaha, a da sada uništava tunele Hezbolaha blizu granica Izraela. On je rekao da je, iako vojska još nije otklonila pretnje, "jasno da je kurs rata promijenjen".

U izraelskom napadu na džamiju u Gazi poginula 21 osoba

U izraelskom napadu na džamiju u centralnom dijelu Pojasa Gaze poginula je 21 osoba, saopštili su civilna odbrana i predstavnici lokalne bolnice.

Na snimcima koje je objavio Si-En-En vide se haotične scene dok osoblje civilne odbrane i medicinski radnici izvlače žrtve iz ruševina džamije koristeći samo svjetlost svojih mobilnih telefona.

Izraelska vojska je potvrdila da je izvela napad, navodeći da je meta bio Hamasov komandni i kontrolni centar.

Ministarstvo za vjerska pitanja u Pojasu gaze saopštilo je u subotu da je izraelska vojska tokom jednogodišnjeg sukoba u Pojasu Gaze uništila 814 džamija, tri crkve i 19 grobalja.

U izraelskim napadima je oštećeno 148 džamija, a procenjeni finansijski gubitak iznosi 350 miliona dolara, prenijela je Al Džazira.

Serija raketa nastavljaju da lete ka sjeveru Izraela i jugu Libana.

Izraelska vojska saopštila je da je za sedam dana ubila oko 400 operativaca Hezbolaha u Libanu, a general Herci Halevi izjavio je da se napadi na tu libansku grupu nastavljaju "bez predaha".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније