Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Portal RTCG ]

02. 10. 2024. 21:40 >> 21:40

ŽENA NA ČELU DRžAVE NAKON 200 GODINA

Šejnbaum položila predsjedničku zakletvu u Meksiku

Nakon što je Klaudija Šejnbaum položila zakletvu u parlamentu, poslanici su uzvikivali „Predsjednica! Predsjednica!“ izgovarajući tu špansku riječ u ženskom rodu prvi put u više od 200 godina istorije Meksika kao nezavisne zemlje.

Naučnica (62), koji je postala političarka, zatiče zemlju sa brojnim problemima, uključujući lošu ekonomiju, nedovršene građevinske programe i rastuće dugove.

U svom inauguracionom govoru, Šejnbaum je rekla da je na vlast došla „u pratnji svih žena koje su se anonimno borile da se probiju u Meksiku“, uključujući sve one koji su sanjali o mogućnosti da jednog dana, bez obzira da li su rođeni kao žene ili muškarci, ostvare svoje snove i želje, a da „naš pol ne određuje našu sudbinu“.

Ona je dala dugu listu obećanja, da će ograničiti cijene benzina i hrane, proširiti programe davanja novca za žene i djecu, podržati poslovna ulaganja, izgradnju stanova i željeznice.

Pominjanje narko kartela, koji kontrolišu veći dio zemlje, bilo je kratko i pri kraju liste.

Šejnbaum je ponudila male promjene u odnosu na strategiju „Zagrljaji, a ne meci“ bivšeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora za rješavanje osnovnih problema sa kartelima, osim što je obećala više obavještajnog rada i istrage.

„Neće biti povratka u neodgovorni rat protiv droge“, rekla je ona.

Šejnbaumova je pobijedila u junu sa skoro 60 odsto glasova, uglavnom zahvaljujući stalnoj popularnosti njenog političkog mentora Lopeza Obradora.

Ona se obavezala da će nastaviti njegovu politiku, čak i onu koja je jačala moć vojske i slabila civilnu kontrolu u zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније