Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Mina ]

01. 10. 2024. 18:40 >> 18:40
Čitaj mi:

preliminarni podaci

Inflacija u Njemačkoj usporila u septembru

Inflacija u Njemačkoj usporila je u septembru, odražavajući snažniji pad cijena energije, pokazali su danas preliminarni podaci statističkog ureda.

Potrošačke cijene u mjesecu na izmaku bile su više 1,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U avgustu su bile više 1,9 odsto, pokazuje izvještaj.

Promjene cijena nijesu zabilježene u odnosu na avgust, kada su kliznule 0,1 odsto, prema preliminarnim izračunima statističkog ureda, prenosi SEEbiz.

Kada se isključe cijene hrane i energije, godišnja stopa inflacije iznosila je 2,7 odsto, izračunao je Destatis, i bila je neznatno niža nego u avgustu. Na godišnjem nivou najviše su pale cijene energije i motornih goriva za domaćinstva, 7,6 odsto. U avgustu su bile niže 5,1 odsto.

Cijene robe gotovo su stagnirale, kao i u avgustu.

Usluge su pak u septembru poskupile 3,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo kao i na kraju ljeta. Cijene hrane marginalno su pak ubrzale, uz godišnju stopu rasta od 1,6 odsto.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), koji se koristi radi lakšeg poređenja među zemljama EU, cijene su u najvećoj evropskoj privredi u septembru porasle 1,8 odsto na godišnjem nivou, nakon dvopostotnog rasta u avgustu.

Na mjesečnom nivou smanjene su 0,1 odsto, upola blaže nego na kraju ljeta, izračunao je statistički ured. U svih šest ključnih saveznih zemalja rast cijena bio je blaži nego u avgustu, ali uz velike razlike.

Najviša stopa inflacije zabilježena je u Saskoj, gdje je iznosila 2,4 odsto, najprije zbog dvocifrenog poskupljenja osiguranja.

Iznadprosječni rast bilježila je i Bavarska uz stopu inflacije od 1,9 odsto i napomenu bavarskog statističkog ureda da je pivo u ugostiteljstvu poskupilo 2,9 odsto, a mesni obrok čak 7,3 odsto.

Daleko najblaži rast cijena bilježio je pak Hessen, samo 1,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji septembar uz otprilike 11 odsto niže cijene energije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније