Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B./M.L.B./Beta

01. 10. 2024. 08:13 >> 09:03
Čitaj mi:

VOJSKA UŠLA U SELA

Izrael pokrenuo ograničene kopnene operacije u južnom Libanu

Izraelska vojska saopštila je danas da su kopnene trupe prešle granicu da se bore protiv proiranskog islamisitčkog pokreta Hezbolaha u selima na jugu Libana, uprkos međunarodnim pozivima na deeskalaciju.

Kopnene operacije koje su počele u ponedjeljak uveče bile su "ograničene, lokalizovane i ciljane" protiv "terorističkih ciljeva i infrastrukture" Hezbolaha, navodi se u saopštenju. Vojska nije saopštila broj vojnika uključenih u ovaj upad.

"Ciljevi su u selima nedaleko od granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama na sjeveru Izraela", navodi izraelska vojska koja nekoliko dana bombarduje Liban.

 

09:08

Bagdad: Tri rakete gađale bazu u kojoj su američke snage, nema žrtava

Tri rakete su rano jutros gađale bazu u kojoj se nalaze američke snage nedaleko od međunarodnog aerodroma u Bagdadu, saopštili su bezbjednosni izvori, dodajući da nema žrtava.

"Dve rakete oborila je specijalna odbrana baze, dok je treća pala u blizini sedišta komande Službe za borbu protiv terorizma", navodi se iz tih izvora.

Napad nije uticao na vazdušni saobraćaj.

Опширније

08:45

IDF: U Bejrutu gađani objekti za proizvodnju oružja Hezbolaha
 
U napadu izraelskih napada na Bejrut tokom noći, gađano je više lokacija Hezbolaha, uključujuči pogone za proizvodnju oružja, saopštio je IDF.

"Hezbolah namjerno gradi vojne objekte u srcu Bejruta", navodi IDF.

Опширније

08:30

Hezbolah: Gađane izraelske trupe u Metuli

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je artiljerijskom vatrom gađala izraelske trupe u Metuli na sjeveru Izraela.

Hezbolah, međutim, nije komentarisao početak ograničenih izraelskih kopnenih napada na Liban.

Опширније

08:29

Sirijski mediji: Troje poginulo u napadu na Damask, devet povrijeđenih
 
Najmanje tri osobe su stradale, a devet ih je povrijeđeno u izraelskom napadu na Damask, objavili su sirijski državni medije.

Državna televizija prethodno je objavila da je jedan od njenih televizijskih voditelja Safa Ahmad, takođe, poginuo u napadu na sirijsku prijestonicu.

 

Опширније

08:28

Neimenovani libanski bezbjednosni zvaničnik rekao je da je Izrael tokom noći pokrenuo najmanje šest novih udara na južni Bejrut, nakon što je izraelska vojska naredila stanovnicima da se evakuišu. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao izrazio je uvjerenje da je "potrebno da se demontira infrastruktura za napade" Hezbolaha.

On je na društvenoj mreži X naveo i da je "diplomatsko rješenje neophodno" da bi se osigurala bezbjednost civila "sa obje strane granice". Zvaničnik palestinskog kampa u Sidonu, u južnom Libanu, rekao je za agenciju Frans pres da je izraelski napad bio usmjeren na Munira Makdaha, koga Izrael optužuje da predvodi libanski ogranak naoružanog krila palestinskog pokreta Fatah. Nije poznato da li je Makdah bio u kući u trenutku napada.

Svjetski lideri pozvali su juče na deeskalaciju suočeni sa rizikom od "totalnog rata" u regionu. Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da je u izraelskim napadima u toj zemlji u ponedjeljak poginulo 95 osoba.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније