Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

16. 09. 2024. 12:42 >> 12:37
Čitaj mi:

pred zemljom napete sedmice

Gruzijski milijarder uoči izbora izlazi iz sijenke

Gruzijski milijarder Bidzina Ivanišvili koji godinama upravlja zemljom iz pozadine sada izlazi iz senke i kandiduje se na oktobarskim izborima sa svojom strankom Gruzijski san, sa ciljem da se obračuna sa "izdajnicima", a možda i da napravi dil sa Moskvom o otcijepljenim teritorijama, piše njemački ARD.

Ivanišvili želi da "temeljno promijeni politički sistem" i cilj mu je da osvoji dvotrećinsku većinu kako bi mogao da promijeni ustav, prenosi danas Dojče vele (Deutsche Welle).

Parlamentarni izbori moraju postati Nirnberški proces "ljudima bez domovine i stranim agentima", izjavio je Ivanišvili na jednom skupu krajem avgusta.

Da bi na svoju stranu pridobio većinom konzervativno stanovništvo, Ivanišvili je obećao i da će pravoslavnu vjeru, kao "stub gruzijskog identiteta" unijeti u ustav, a to će isto uraditi i sa "porodičnim vrijednostima i zaštitom maloljetnika", kao i zabranom "LGBT propagande", dodaje DW.

Ivanišvili je, međutim, ostao neodređen kada je riječ o promjenama ustava vezano za Južnu Osetiju i Abhaziju navodeći da će u slučaju mirnog ponovnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti Gruzije, "gruzijski sistem vladavine i teritorijalni državni poredak biti usklađeni sa novom stvarnošću".

Najava prihvatanja "nove stvarnosti" već mjesecima podgrijava nagađanja da bi se Ivanišvili mogao nagoditi sa Rusijom, čime bi Gruzija ponovo dobila nadzor nad Južnom Osetijom i Abhazijom ili ušla u federaciju sa ta dva područja, a zauzvrat bi Gruzija, navodno, morala da odustane od cilja zapisanog u ustavu – članstva u Evropskoj uniji i NATO.

Pozivajući se na gruzijske medije Rojters je prenio da je Ivanišvili nagovijestio je da bi Gruzija mogla da se izvini Osetima za rat sa Rusijom 2008, koji je doveo do toga da Moskva prizna dvije pobunjeničke gruzijske regije.

Rusija je priznala Južnu Osetiju i Abhaziju, kao nezavisne države nakon što su ruske trupe odbile gruzijski pokušaj da povrati Južnu Osetiju u petodnevnom ratu 2008. Veći dio svijeta i dalje priznaje te dvije teritorije kao dio Gruzije.

Na jednom predizbornom skupu Ivanišvili je optužio "kriminalni režim" bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija da je pokrenuo rat po naređenju stranih sila i dodao da će "odmah poslije izbora 26. oktobra, oni koji su podstakli rat odgovarati pred pravdom", a Gruzijci će se tada "izviniti" za rat.

DW prenosi i da Ivanišvili pokazuje opsesivnu namjeru da pobijedi još uvijek jaku liberalnu opoziciju u Gruziji.

Zakon o "stranom uticaju", koji ide tome u prilog, već je stupio na snagu pa su svi mediji i organizacije koje primaju više od dvadeset odsto svojih prihoda iz inostranstva morale da se registruju u Ministarstvu pravde.

Za razliku od nevladinog sektora, Ivanišvili i njegove pristalice su tokom proteklih dvanaest godina uspjeli da preuzmu kontrolu nad bitnim institucijama u zemlji.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, vladajuća stranka još ima podršku većine birača, dok se mnoge opozicione stranke bore za prelazak izbornog praga od pet odsto.

Više političara se zato udružilo uprkos razlikama u mišljenjima. Oni su potpisali i Povelju za Gruziju koju je predložila predsjednica Zurabišvili. Plan je da se zemlja nakon izbora opet okrene ka Evropskoj uniji koja je zamrzla proces pristupanja Gruzije nakon prihvatanja zakona o "stranom uticaju“.

Ivanišvili pokušava da prebaci krivicu na Brisel i opoziciju. U predizbornoj kampanji koristi simboliku EU, jer se već godinama većina stanovništva izjašnjava za pristup Evropskoj uniji. Upitno je koliko vjerodostojno to izgleda stanovništvu.

Osim toga, prema ispitivanjima javnog mnjenja, većini ljudi su već odavno druge stvari važnije od evropskog puta – plate i socijalno stanje.

Sve češće se štrajkuje. Već nedjeljama štrajkuju radnici jedne kantine i jednog rudnika za više plate i bolje radne uslove. Žene su se iz očaja odlučile na štrajk glađu. Rudari su sebi zašili usne. Kao i na ranijim izborima, mnogi će biti prinuđeni da prodaju glas vladajućoj partiji da bi zadržali posao, ili će to učiniti kako bi dobili neki izborni poklon, prenosi DW.

Lokalnim i međunarodnim posmatračima vladajuća stranka već prebacuje zbog namjere da navodno lažnim optužbama isprovociraju nasilje i prevrat. Ruska tajna služba za inostranstvo SWR tvrdi da SAD žele da se umiješaju u izbore i za to iskoristi OEBS-ovu posmatračku misiju ODIHR. Pred Gruzijom su napete sedmice, zaključuje se.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније