Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

14. 09. 2024. 22:15 >> 22:15

FEDERALNA POLICIJA

Nekoliko visokih zvaničnika Njujorka pod istragom zbog sukoba interesa

Federalni istražitelji su prošle nedjelje zaplijenili telefone tri brata od kojih je jedan zamjenik gradonačelnika u Njujorku i najmanje trojice drugih visokih gradskih zvaničnika, uključujući policijskog komesara koji je u četvrtak podnio ostavku, zbog sumnje na sukob interesa.

Uoči školske 2022. godine kompanija za obrazovnu tehnologiju "21stCentEd" je nastojala da proširi svoje prisustvo u javnim školama u Njujorku i zato se obratila Terensu Benksu čija je nova konsultantska firma obećala da će povezati klijente sa najvišim državnim zvaničnicima. Benks nije bio registrovani lobista, već nadzornik njujorškog metroa, ali imao je "zlatnu vezu": njegov stariji brat Dejvid Benks je sekretar za školstvo u Njujorku.

U roku od mjesec dana od angažovanja mlađeg Benksa, firma "21stCentEd" je imala privatni sastanak sa šefom školstva i dvije godine poslije tog sastanka koji je bio u oktobru 2022. godine, imala je više od 1,4 miliona dolara novca iz Odjeljenja za obrazovanje čime je skoro utrostručen njen prethodni ukupni prihod.

Zajedno s trećim bratom, Filipom koji je zamjenik gradonačelnika Njujorka i to za javnu bezbjednost, Benksovi su sada upleteni u opsežnu federalnu istragu koja je dotakla i nekoliko drugih visokorangiranih članova administracije gradonačelnika Erika Adamsa.

Federalni istražitelji su prošle nedjelje zaplijenili telefone sva tri brata i najmanje trojice drugih visokih gradskih zvaničnika, uključujući policijskog komesara Edvarda Kabana koji je u četvrtak podnio ostavku.

Priroda istrage ili istraga zasad nije otkrivena. Između ostalog, federalne vlasti istražuju brata blizanca bivšeg komesara policije Džejmsa Kabana, bivšeg policijskog narednika koji vodi posao obezbjeđenja noćnih klubova.

Koordinator gradskih operacija je u srijedu otpušten pošto je vlasnik jednog bara u Bruklinu rekao za TV NBC da je bio pod pritiskom da zaposli brata policijskog komesara da bi prestale pritužbe na buku iz njegovog lokala.

Federalni istražitelji istražuju i da li je konsultantska firma Terensa Banksa "Pearl Alliance" prekršila zakon koristeći njegove porodične veze da bi pomogla privatnim kompanijama da dobiju ugovore s Gradom Njujorkom, kaže za AP jedna osoba koja je upoznata s tim.

Sva tri brata Benks su negirala da su počinila nešto zabranjeno. Međutim, državni nadzornici kažu da je preklapanje porodičnog posla u privatnom i javnom sektoru možda bilo u suprotnosti s propisima o sukobu interesa, kao i s gradskim i državnim zakonima o lobiranju za ugovore.

"Izgleda kao da Terens Benks koristi svoje porodične veze da pomogne svom klijentu i obogati se", rekla je Suzan Lerner, izvršna direktorka "Common Cause New York", grupe za dobru vladavinu.

Timoti Sini, advokat Terensa Benksa, nije odgovorio na konkretna pitanja o konsultantskoj firmi, ali tvrdi da Banks nije meta istrage.

Govoreći na konferenciji za novinare u petak, Dejvid Benks je rekao da mu agenti FBI nisu vratili telefon i da je odbio da odgovara na pitanja o svom odnosu sa konsultantskom firmom svog brata.

Gradska etička pravila zabranjuju rođacima da međusobno lobiraju. U najmanju ruku, Dejvid Benks bi morao da obezbijedi odluku Gradskog odbora da ga izuzme od sukoba interesa prije no što se sastane s kompanijom koju predstavlja njegov brat, kaže Džon Keni, izvršni direktor grupe za dobru vladavinu "Reinvent Albany".

"Iznenađujuće je arogantno ili glupo da bi Dejvid Benks, jedan od najviših zvaničnika gradske vlade, ignorisao ovo osnovno, zdravorazumsko pravilo o sukobu interesa", rekao je Keni.

Ni Odjeljenje za obrazovanje, ni Odbor za sukob interesa nisu rekli da li je bilo traženo takvo izuzeće.

Portparol Odjeljenja za obrazovanje Natanijel Stajer je rekao da je sva potrošnja povezana sa 21stCentEdom došla iz pojedinačnih škola i okruga koji mogu da bez odobrenja školskih vlasti kupe usluga ili robe za manje od 25.000 dolara.

Zasad su i Dejvid i Filip Benks na svojim mjestima u gradskoj vladi Njujorka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније