Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

11. 09. 2024. 23:00 >> 22:57
Čitaj mi:

BERIŠA NEGIRA NAVODE

Bivši albanski premijer optužen za korupciju, tvrdi da je politički progonjen

Sali Beriša, bivši premijer, a sada lider glavne opozicione partije u Albaniji, izjavio je da je protiv njega zvanično podignuta optužnica zbog korupcije u vezi sa privatizacijom javnog zemljišta.

Beriša je ocijenio da se radi o politički motivisanom činu.

Beriša se u oktobru prošle godine našao pod istragom zbog sumnje da je zloupotrebio javnu funkciju, kako bi njegov zet Džamarber Maltezi mogao da privatizuje javno zemljište u glavnom gradu Tirani i da sagradi 17 stambenih zgrada.

Lider opozicione Demokratske partije, koji ima 79 godina, od decembra je u kućnom pritvoru jer je prekršio prethodni dogovor sa sudom da se na svake dvije sedmice javlja vlastima.

Zabranjeno mu je i da putuje u inostranstvo.

Beriša je danas otišao u kancelariju specijhalnog tužioca, poznatu kao Specijalna struktura za borbu protiv organizovanog kriminala, gdje mu je oko pola sata čitana optužnica.

Prema njegovim riječima, tom prilikom je oslovljavan sa „optuženi“ i uručen mu je dosije sa dokazima na oko 500 strana. Te dokaze on je nazvao „lažima“.

Maltezi, koji se osim investiranjem bavi i politikom, takođe je danas pozvan da bi bio informisan o tome da je protiv njega zvanično podignuta optužnica za korupciju.

Albanski parlament je u decembru lišio Berišu krivičnopravnog imuniteta.

Beriša tvrdi da su i njegovo hapšenje i istraga protiv njega odraz političke represije koju je naredio premijer Edi Rama, vođa vladajuće Socijalističke partije.

„Ništa se promijenilo nije. Ovo je nastavak političke osvete“, rekao je Beriša novinarima ispred kancelarije specijalnog tužioca pošto je odbacio sve optužbe za korupciju.

Dočekala ga je masa pristalica, koja mu je klicala u znak podrške i kritikovala vladu.

Beriša je od 1992. do 1997. godine bio predsjednik Albanije. Premijer je bio osam godina – od 2005. do 2013. godine.

Na parlamentarnim izborima 2021. godine vratio se u odborničku klupu Skupštine Albanije kao poslanik Demokratske partije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније