Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

11. 09. 2024. 10:59 >> 10:59
Čitaj mi:

MARIJA KORINA MAČADO

Liderka opozicije: Ostajem u Venecueli, pratiću borbu protiv Madura

Liderka opozicije u Venecueli Marija Korina Mačado poručila je svojim pristalicama da ostaje u zemlji da "prati borbu" protiv vlasti predsjednika Nikolasa Madura nakon što je Edmundo Gonzales Urutija, njen saveznik i Madurov konkurent na prošlim izborima, otišao u egzil u Španiju.

"Odlučila sam da ostanem u Venecueli i podržavam borbu odavde, dok je on (Gonzales Urutija) vodi spolja“, izjavila je Mačado preko video snimka.

Ona se krije od Madurovih vlasti od 28. jula kada su objavljeni sporni rezultati predsjedničkih izbora koje ne priznaju venecuelanska opozicija, SAD, zemlje Evropske unije i dio zemalja Latinske Amerike.

Opozicija tvrdi, na osnovu svojih zapisnika sa glasačkih mjesta, da je na izborima ubjedljivo pobijedio bivši abasador Gonzales Urutija (75), dok su izborna komisija i Ustavni sud, institucije lojalne Madurovim vlastima, proglasile Madura za predsjednika iako vlasti nikada nisu objavile detaljne rezultate glasanja po izbornim jedinicama.

Mačado je rekla da ne zna da li odlazak Gonzalesa Urutije u Španiju „može povećati rizik“ po nju.

„Svi znamo da je Edmundo Gonzales Urutia izabrani predsjednik Venecuele. I to će ostati, bilo da je u Venecueli ili negdje drugdje u svijetu“, rekla je ona i dodala da to što Gonzales Urutija više nije u zemlji „apsolutno ništa ne mijenja: legitimitet je zadržan, strategija je ista“.

Mnogi Venecuelanci na društvenim mrežama iskazuju očaj nakon njegovog odlaska u Španiju u prošlu nedjelju.

U pismu objavljenom na mrežama, Gonzalez Urutia je tvrdio da je otišao kako bi omogućio „da se stvari promijene i da izgradi novu pozornicu za Venecuelu“.

„Ova odluka je gest koji pruža ruku svima (…) Samo politika dijaloga može nam omogućiti da se nađemo kao sunarodnici“, napisao je on.

Prije odlaska u Španiju, Gonzalez Urutija je ignorisao tri poziva tužilaštva, vjerujući da bi ga njegovo pojavljivanje moglo koštati slobode.

Za njim je od 2. septembra raspisana potjernica, a tužilaštvo je otvorilo istragu zbog „nepoštovanja zakona“, „zavjere“, „uzurpacije funkcija“ i „sabotaže“, a u vezi sa osporavanjem pobjede Maduru i velikim protestima koji su izbili poslije izbora.

Demonstracije su ugušene, uz brojne ljudske žrtve.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније