Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

10. 09. 2024. 17:55 >> 17:55
Čitaj mi:

"OKEAN 24"

Ruska vojska započela velike vojne vježbe u kojima učestvuje i Kina

Ruska vojska je danas pokrenula velike pomorske i vazdušne vojne vježbe koje se protežu na obje hemisfere, a na kojima će učestvovati i kineska vojska.

Vježba "Okean 24" (Ocean 24) obuhvata Tihi i Arktički okean, Sredozemno, Kaspijsko i Baltičko more i uključuje preko 400 ratnih brodova, podmornica i pomoćnih plovila, više od 120 aviona i helikoptera i preko 90.000 vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Manevri će trajati do 16. septembra, saopštilo je ministarstvo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je vojnim zvaničnicima da su ovi manevri najveći takve vrste u posljednje tri decenije i da učestvuju i kineski ratni brodovi i avioni.

Kina je to potvrdila juče, rekavši da će mornarice dvije zemlje zajedno krstariti Pacifikom.

Ukupno 15 zemalja pozvano je da posmatra vježbe, dodao je Putin.

Ruski lider je optužio Sjedinjene Države da "po svaku cijenu pokušavaju da održe svoju globalnu vojnu i političku dominaciju", nastojeći da nanesu strateški poraz Rusiji u ratu sa Ukrajinom i da razbiju uspostavljenu bezbjednosnu arhitekturu i ravnotežu snaga u azijsko-pacifičkom regionu.

„Pod izgovorom suprotstavljanja navodno postojećoj ruskoj prijetnji i obuzdavanja Narodne Republike Kine, Sjedinjene Države i njihovi sateliti povećavaju svoje vojno prisustvo u blizini zapadnih granica Rusije, na Arktiku i u azijsko-pacifičkom regionu“, rekao je Putin.

Rusija i Kina, zajedno sa drugim američkim kritičarima, kao što je Iran, uskladile su svoju spoljnu politiku kako bi izazvale i potencijalno svrgnule liberalno-demokratski poredak predvođen Zapadom.

Zajedničkim vježbama Rusija je tražila kinesku pomoć u postizanju svog dugoročnog cilja da postane pacifička sila, dok je Moskva podržala kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru.

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov rekao je da vježbe imaju za cilj da „odbiju veliku agresiju potencijalnog neprijatelja iz okeanskih pravaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније