Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Hina/Beta ]

06. 09. 2024. 10:23 >> 10:25
Čitaj mi:

ostrvO Hajnan

Evakuacija 400.000 ljudi: Super tajfun Jagi zapljusnuo južnu Kinu

Kineske vlasti evakuisale su više od 400.000 ljudi sa južnog ostrva Hajnan pred naletom tajfuna Jagi, javila je danas agencija Sihua. Kina se priprema za najjaču oluju koja je pogodila južnu obalu zemlje u posljednjoj deceniji.

Očekuje se da će tajfun Jagi danas poslije podne stići u ostrva Hajnan, popularne turističke destinacije.

Snažni vjetrovi i jaka kiša zbog super tajfuna Jagi zapljusnuli su u petak južnu Kinu, gdje su škole zatvorene drugi dan zaredom, a letovi otkazani jer jedna od najjačih oluja koja je ove godine pogodila Aziju kreće prema kopnu duž obale kineske tropske pokrajine Hajnan.

Uz vjetrove maksimalne brzine od 245 kilometara na sat u blizini svog oka, Jagi je drugi najjači tropski ciklon na svijetu od početka 2024, nakon atlantskog uragana Beril kategorije 5, koji je ranije pogodio SAD.

Više nego udvostručene snage nakon razaranja sjevernih Filipina ranije ove nedjelje, očekuje se da će Jagi od petka poslijepodne stići do obale Kine i kretati se od Venčanga u Hajnanu do Leizhoua u Guangdongu. Vjetar i kiša bili su tokom noći i u petak ujutro po cijeloj regiji popraćeni snažnom grmljavinom i munjama.

Saobraćajne veze širom južne Kine bile su uglavnom prekinute u petak, a mnogi su letovi otkazani u Hajnanu, Guangdongu, Hong Kongu i Makau. Najduži pomorski prelaz na svijetu, glavni most koji povezuje Hong Kong s Makaom i Zhuhaijem u Guangdongu, takođe je zatvoren. U finansijskom središtu Hong Konga berza je zatvorena, kao i škole.

Oznaka snage tajfuna 8, što označava treći po snazi tajfun, biće na snazi ​​najmanje do 12 sati u petak, saopštila je hongkonška opservatorija, što znači da će mnoge kompanije ostati zatvorene, a prevoz će biti znatno smanjen.

Kineska vlada poslala je radne grupe u Guangdong i Hajnan kako bi upravljale prevencijom poplava i tajfuna, objavila je službena novinska agencija Sinhua.

Dolazak super tajfuna u pokrajinu Hajnan vrlo je rijedak, budući da je većina tajfuna koji zahvataju tu pokrajinu, koja je ujedno i najveće kinesko ostrvo, klasifikovana kao slaba. Od 1949. do 2023. Hainan je zahvatilo 106 tajfuna, ali samo devet je bilo klasifikovano kao super tajfuni.

Tajfuni postaju sve jači, podstaknuti toplijim okeanima, zbog klimatskih promjena, kažu naučnici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније