Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

15. 08. 2024. 23:00 >> 23:00
Čitaj mi:

Eksperti UN

Pozivaju Bahrein da osigura da zatvorenici imaju adekvatnu hranu i vodu

Eksperti iz Ujedinjenih nacija su danas pozvali Bahrein da osigura onima koji su u centralnom zatvoru te zemlje pristup adekvatnoj hrani, vodi i medicinskoj njezi nakon što su se pojavili navodi da su čuvari isključili klima uređaje.

Bahrein je te optužbe nazvao "lažnim" u izjavi poslanoj agenciji Asošijeted pres i insistirao na tome da zatvorenici dobijaju "istu zdravstvenu zaštitu kao i građani".

Međutim, zahtjev stručnjaka UN dolazi godinu dana nakon masovnog štrajka glađu zatvorenika u Centru za rehabilitaciju i reformu, objektu koji drži mnoge zatvorenike koje su aktivisti za ljudska prava identifikovali kao disidente koji se protive vladavini dinastije Al Kalifa.

Sunitski vladari Bahreina dugo su se suočavali sa pritužbama na diskriminaciju šiitske većine. Stručnjaci su rekli da od marta dobijaju "zabrinjavajuće optužbe" o uslovima u kojima se nalaze zatvorenici. Aktivisti su i ranije iznosili zabrinutost zbog medicinske nege u zatvoru.

"Zatvorenici koji se drže u nekim zgradama zatvora često su uskraćeni za neophodnu medicinsku njegu i nemaju redovan pristup adekvatnoj hrani i bezbjednoj vodi za piće", rekli su stručnjaci UN. "Posebno su zabrinjavajući navodi da su vlasti isključile klimatizaciju, izlažući zatvorenike ekstremnim vrućinama, sa temperaturama do 50 stepeni Celzijusa".

Stručnjaci su takođe rekli da je prekinuta komunikacija zatvorenika i njihovih porodica, a da je i kretanje zatvorenika ograničeno.

Odgovarajući na pitanja agencije AP, Bahrein je rekao da je dobio međunarodnu akreditaciju za zatvor i da se "prava i potrebe pritvorenika poštuju".

Zatvor se nalazi na južnom kraju Bahreina, ostrva na obali Saudijske Arabije u Persijskom zalivu koje je veličine Njujorka sa populacijom od oko 1,5 miliona ljudi. U Bahreinu je stacionirana Peta flote američke mornarice.

Izvještaj američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima o Bahreinu iz 2023. navodi da su aktivisti upozorili da bi uslovi u tom zatvoru mogli biti "teški i ponekad opasni po život zbog fizičkog zlostavljanja, nepravedne primjene samice kao disciplinske mjere i neadekvatnih sanitarnih uslova i zdravstvenih briga."

U junu 2022. godine navodno je u zatvoru došlo do epidemije tuberkuloze, što je vlada kasnije takođe demantovala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније