Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

13. 08. 2024. 10:51 >> 10:51
1

Rojters

Milijarde dolara i eura stižu u Rusiju uprkos sankcijama

Oko 2,3 milijarde u dolarima i eurima stiglo je u Rusiju otkako su SAD i EU zabranile izvoz svojih novčanica u martu 2022, poslije invazije na Ukrajinu, pokazuju podaci carine u koje je Rojters imao uvid.

Podaci koji ranije nisu bili objavljeni pokazuju da je Rusija uspjela da zaobiđe sankcije kojima se blokiraju uvoz keša, i pokazuju da su dolari i euri i dalje korisni za trgovinu i putovanja, iako Moskva nastoji da smanji svoju izloženost čvrstim valutama.

Podaci carine, koje je Rojters dobio od komercijalnog izvora, koji evidentira i prikuplja informacije, pokazuju da je keš prebačen u Rusiju iz UAE i Turske, dvije zemlje koje nisu uvele ograničenja u trgovini sa Rusijom, prenosi Glas Amerike.

Zemlja porijekla više od polovine transakcije nije navedena u evidenciji.

Vlada SAD je u decembru zaprijetila kaznama za finansijske institucije koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije i uvela sankcije kompanijama iz trećih zemalja tokom 2023. i 2024. godine.

Ruska centralna banka i uprava za sankcije SAD, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC), nisu odgovorili na zahtjeve Rojtersa za komentar.

Rusija je počela da označava dolar i euro kao "toksične" 2022. godine, jer su joj sankcije smanjile pristup globalnom finansijskom sistemu, ometajući plaćanja i trgovinu. Zamrznuto je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi Banke Rusije u Evropi.

Portparol Evropske komisije rekao je da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve kršenja sankcija. Dodao je da se Evropska unija angažuje sa trećim zemljama kada sumnja da se sankcije zaobilaze.

Carinska evidencija pokriva period od marta 2022. do decembra 2023. godine, a Rojters nije mogao da pristupi novijim podacima.

Dokumenti su pokazali porast priliva gotovine neposredno prije invazije. Između novembra 2021. i februara 2022. u Rusiju je ušlo 18,9 milijardi u dolarima i eurima, u poređenju sa samo 17 miliona dolara u prethodna četiri mjeseca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније