Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ M.V. ]

12. 08. 2024. 10:13 >> 10:32

NOSILA 18 SATELITA

Kineska raketa raspala se na 810 kilometara iznad zemlje

Kineska raketa Long Marč 6A, koja je nosila 18 satelita, raspala se na visini od 810 kilometara iznad Zemlje, prenio je naučni žurnal ARS tehnika navode Američke svemirske komande.

Letjelica se dezintegrisala nakon postavljanja satelita na više od 700 djelova u predjelu takozvane niže orbite, gdje kruži oko planete Zemlje više od 5.000 vještačkih satelita raznovrsne namjene.

Američki vojni stručnjaci tvde da trenutno nema opasnosti od sudara tih otpadaka, među kojima preovlađuju djelovi veći od deset centimetara, sa drugim letjelicama u orbiti. Biće potrebne decenije da djelovi raspadnute rakete budu privučeni Zemljinom gravitacijom i uđu u njenu atmosferu. Na toj putanji, međutim, raspadnuti djelovi rakete proći će kroz putanju desetina Spejs X internet satelita, Međunarodne svemirske stanice i svemirskih letjelica koje sa posadom pristaju i napuštaju međunarodnu stanicu.

Prema navodima Američke svemirske komande, u narednim godinama zbog toga će u nižoj orbiti postojati ozbiljan rizik od sudara tih otpadaka kako sa komercijalnim, tako i sa satelitima specijalne namjene koje lansiraju mnoge države svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније