Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

10. 08. 2024. 13:29 >> 13:29
Čitaj mi:

Filipinska vojska

Kineski vojni avioni ugrozili patrolni avion riskantnim manevrom

Šef filipinske vojske osudio je, kako je nazvao, provokativno djelovanje dva kineska vojna aviona koja su izvela opasni manevar na putu aviona filipinskih vazduhoplovnih snaga koji je bio na rutinskoj patroli u Južnom kineskom moru.

Svi koji su bili u lakom transportnom avionu filipinske ratne avijacije NC-212 su nepovrijeđeni i vratili su se bezbjedno u vazduhoplovnu bazu Klark, sjeverno od Manile poslije incidenta koji se dogodio u četvrtak ujutro iznad grebena Skarboro, rekao je general Romeo Brauner. Nije dao druge detalje.

Za sada nema reakcije od kineskih zvaničnika u Manili ili Pekingu, koji se spore oko suverene kontrole nad tim bogatim ribarskim grebenom.

Greben Skarboro je 240 kilometra zapadno od glavnog filipinskog ostrva Luzona, a gotovo 900 kilometara od kineskog ostrva Hainan, južno od obale Kine koja polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more.

Incident je prijavljen ministarstvu spoljnih poslova Manile koja je uputila brojne diplomatske proteste Kini zbog sve agresivnijih akcija u spornim vodama.

Brauner je nagovijestio da taj incident neće spriječiti Filipine da nastave sa takvim patrolama u spornoj oblasti.

„Mi ponovo potrvrđujemo našu posvećenost korišćenju našeg prava u sklad sa međunarodnim zakonom“, rekao je Brauner.

Pored Kine i Filipina na taj frekventan plovni put polažu prava i Brunei, Malezija, Vijetnam i Tajland. To je ključna globalna trgovinska i bezbjednosna ruta, ali neprijateljstva su posebno porasla prošle godine između kineske i filipinske obalske straže i pomorskih snaga kod grebena Skarboro i još jednog tako osporavanog grebena, grebena Drugi Tomas.

Sad su više puta upozoravale da su obavezne da brane Filipine, svog najstarijeg saveznika u Aziji, ako filipinske snage, brodovi i letelice budu pod oružanim napadom, uključujući u Južnom kineskom moru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније