Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Klix.ba ]

08. 08. 2024. 19:20 >> 19:22
1
Čitaj mi:

dobili kritike iz Brisela

Bugarska usvojila zakon o zabrani "LGBT propagande"

U parlamentu Bugarske usvojen je zakon kojim se zabranjuje "LGBT propaganda" u osnovnim i srednjim školama, a ubrzo po usvajanju stigle su kritike grupa za ljudskih prava.

 

Među njima je prednjačila grupa Forbidden Colours (zabranjene boje, engl.), koja djeluje u cijeloj Evropskoj uniji.

"Duboko je zabrinjavajuće vidjeti da Bugarska usvaja ruske taktike koje se protive ljudskim pravima. Takvi postupci nisu samo regresivni, već su i u direktnoj suprotnosti s vrijednostima jednakosti i nediskriminacije koje zastupa EU" kažu iz ove grupe.

Bugarski zakon odražava sličnu legislativu usvojenu u Rusiji i Mađarskoj u posljednjim godinama koja napada prava LGBT i suzbija LGBT vidljivost u školama.

Inače, predlagači ovog zakona dolaze iz pro-ruske stranke Vazrazhdane, ali je prijedlog dobio podršku i od pro-EU stranaka u parlamentu. Na kraju je izglasan uz podršku 159 zastupnika od ukupno 240.

Problem kojeg su svi kritičari izdvojili vezan je za sam sadržaj zakona, koji ne ulazi u detalje, već samo "zabranjuje LGBT propagandu u školama", bez definisanja same riječi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније