Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Mina ]

07. 08. 2024. 22:41 >> 22:43
Čitaj mi:

PODACI DESTATISA

Njemački izvoz oštro pao i u junu

Njemački izvoz oštro je pao i u junu, odražavajući slabu potražnju glavnog trgovinskog partnera Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i ostalih članica eurozone, pokazali su podaci Destatisa.

Vrijednost izvezene robe pala je u junu na mjesečnom nivou 3,4 odsto, gotovo istim tempom kao i u maju, izračunali su statističari na osnovu sezonski i kalendarski prilagođenih podataka.

Uvoz se stabilizovap, nakon pada od 6,6 odsto u prethodnom mjesecu, prenosi Hina.

U odnosu na prošlogodišnji jun, izvoz je smanjen 4,4 odsto, a uvoz 6,4 odsto.

Višak u robnoj razmjeni Njemačke sa svijetom iznosio je u prvom ljetnjem mjesecu 20,4 milijarde EUR i bio je manji 18,1 odsto nego u maju. U odnosu na prošlogodišnji jun, njegova vrijednost uvećana je 7,4 odsto.

U prvoj polovini godine, vrijednost njemačkog izvoza bila je manja 1,1 odsto nego lani, skliznuvši na 798,8 milijardi EUR. Vrijednost uvoza smanjena je šest odsto na 658,9 milijardi EUR.

Isporuke njemačke robe u druge članice eurozone smanjene su u junu nešto više od tri odsto u odnosu na maj, a gotovo isti procentni pad zabilježio je i izvoz u treće zemlje.

SAD je i u junu zadržao poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, ali uz 7,7 odsto manju vrijednost isporuka nego u maju, od 12,9 milijardi EUR.

Izvoz u Kinu porastao je na mjesečnom nivou, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, 3,4 odsto na 7,9 milijardi EUR. Kina je istovremeno i u junu bila glavni njemački dobavljač robe, uprkos padu vrijednosti uvoza 4,9 odsto na 12,3 milijarde EUR.

Njemački izvoz u Rusiji smanjio se u junu 3,2 odsto u odnosu na maj, za 600 milijardi EUR. U odnosu na prošlogodišnji jun, njegova vrijednost bila je manja 22,2 odsto. Uvoz robe iz Rusije smanjio se u odnosu na maj 1,5 odsto na 200 miliona EUR. U odnosu na prošlogodišnji jun, bio je manji 44,8 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније