Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

07. 08. 2024. 19:51 >> 19:52
Čitaj mi:

blinken

Sinvar ima moć da obezbijedi postizanje sporazuma o prekidu vatre u ratu Izraela i Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da novoizabrani lider Hamasa Jahja Sinvar ima moć da obezbijedi postizanje sporazuma o prekidu vatre u ratu Izraela i Hamasa u Gazi.

Palestinska militantna grupa juče je za lidera izabrala Sinvara, jednog od svojih najviših zvaničnika u Gazi koji je rukovodio napadom od 7. oktobra na jug Izraela.

Prethodni politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen 31. jula u Teheranu, u napadu za koji Iran okrivljuje Izrael.

Tenzije su porasle nakon Hanijeovog ubistva, a očekuje se odmazda.

Izrael je prošle nedjelje ubio važnog komandanta Hezbolaha u Libanu.

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je juče sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem o mogućnosti da sporazum o prekidu vatre smiri tenzije na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je tokom vikenda da je Izrael u "ratu na više frontova" sa Iranom i pokretima u regionu koje podržava Teheran.

Gaza, na čijoj se teritoriji odvija rat Izraela i Hamasa, suočava se sa teškom humanitarnom krizom. Ministarstvo zdravlja Hamas tvrdi da se broj poginulih na toj teritoriji približava 40.000.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније