Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ BETA ]

07. 08. 2024. 22:59 >> 22:59
Čitaj mi:

ODLUČENO

Turska formalno zatražila da se priključi Južnoj Africi u tužbi protiv Izraela

Turska je danas formalno zatražila od Međunarodnog suda pravde da se priključi Južnoj Africi u sporu koja ona pred najvišim sudskim tijelom Ujedinjenih nacija vodi protiv Izraela, optužujući jevrejsku državu za genocid u Pojasu Gaze, saopšteno je iz Ankare.

Ambasador Turske u Holandiji je zajedno sa grupom turskih poslanika predao sudu, smještenom u Hagu, dokumentaciju kojom traži pravo da se priključi sporu.

Turska, jedan od najvećih kritičara izraelskog postupanja u Gazi, nije prva zemlja koja traži da se priključi sporu koji vodi Južna Afrika. Prethodno su to učinili Španija, Meksiko, Kolumbija, Nikaragva, Libija i palestinski zvaničnici, a odluka o njihovim zahtjevima još se čeka.

"Okuražen nekažnjivošću ta svoje zločine, Izrael ubija sve više i više nevinih Palestinaca svakoga dana", napisao je tursski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan na društvenoj mreži Iks.

Prema njegovim riječima, "međunarodna zajednica mora učiniti ono što je do nje da zaustavi genocid", i "mora izvršiti neophodni pritisak na Izrael i njegove pristalice".

Predsjednik Turske Redžep Tajin Erdogan optužio je Izrael za genocid, pozvao da bude kažnjen pred međunarodnim sudovima i kritikovao zemlje Zapada zbog podrške Izraelu.

U maju, Turska je suspendovala trgovinu sa Izraelom, zbog napada na Gazu.

Dok Zapad naziva Hamas - palestinsku militantnu organizaciju koja je u ratu sa Izraelom - terorističkom organizacijom, Erdogan smatra da se radi o oslobodilačkom pokretu.

Južna Afrika je pokrenula spor protiv Izraela krajem prošle godine. Izrael odbacuje optužbe da je počinio genocid i tvrdi da je rat u Gazi legitimna odbrambena akcija protiv Hamasa nakon što je ta militantna organizacija napala 7. oktobra jug Izraela, ubila 1.200 ljudi i oko 250 uzela za taoce.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније