Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

06. 08. 2024. 20:52 >> 20:51
Čitaj mi:

tel aviv

Ultra-ortodoksni Jevreji, koji se protive regrutaciji, upali u vojnu bazu u Izraelu

Ultra-ortodoksni Jevreji koji se protive obaveznoj vojnoj službi u Izraelu upali su u vojnu bazu u blizini Tel Aviva, saopštila je vojska.

"Na desetine demonstranata pokušalo je da upadne u bazu Tel Hašomer tokom demonstracija koje su održane ispred kompleksa, štaba jedinice za regrutaciju izraelske vojske", navela je vojska.

Neki demonstranti, pripadnici radikalnih grupa unutar ultra-ortodoksnog judaizma, uspjeli su da uđu u bazu prije nego što ih je policija protjerala, dodaje se u saopštenju.

Vojska je osudila "nasilno ponašanje" demonstranata i insistirala da oni moraju biti "privedeni pravdi". Dodala je da je regrutacija ultra-ortodoksnih građana neophodna i sprovodi se u skladu sa zakonom.

Ultra-ortodoksni Jevreji su bili izuzeti od obavezne vojne službe u Izraelu ako su se posvetili proučavanju svetih tekstova judaizma, prema pravilu koje je ustanovio David Ben-Gurion, osnivač Države Izrael, 1948. godine.

Međutin, u junu je Vrhovni sud naložio regrutaciju učenika Talmudske škole, presudivši da vlada nema pravo da ih i dalje oslobađa od služenja vojske "u nedostatku adekvatnog pravnog okvira".

Od najave vojske sredinom jula da će slati obavještenja o regrutaciji ultra-ortodoksnim Jevreja, u Izraelu su se umnožile demonstracije protivnika bilo koje vrste vojne službe među ultra-ortodoksnim Jevrejima.

Vojska je istakla "povećane operativne potrebe" zbog rata protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze od 7. oktobra, gotovo svakodnevnih prekograničnih sukoba sa libanskim Hezbolahom na sjevernoj granici Izraela i porasta nasilja u okupiranoj Zapadnoj obali.

Ultra-ortodoksni Jevreji čine oko 14 odsto jevrejske populacije Izraela, prema Izraelskom institutu za demokratiju, ili oko 1,3 miliona ljudi.

Oko 66.000 ultra-ortodoksnih vojno sposobnih muškaraca i dalje ima pravo na oslobađanje od vojne službe, navodi vojska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније