Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

06. 08. 2024. 14:11 >> 14:11

Eskalacija sukoba

Hezbolah gađao sjever Izraela, dvije osobe povrijeđene

Hezbolah je saopštio da je dronovima gađao kasarnu izraelske vojske na sjeveru grada Akrea. Napad je uslijedio nakon što je pet pripadnika Hezbolaha poginulo danas u izraelskom udaru na jug Libana, javio je libanski bezbjednosni izvor, nakon čega je objavljeno da je ta organizacija uzvratila gađajući dronovima sjever Izraela.

Ovi izvještaji stižu u vrijeme kada jačaju strahovanja o regionalnoj eskalaciji između Irana i njegovih saveznika (Hamas, Hezbolah, Huti) sa jedne strane i Izraela podržanog od SAD, sa druge.

Bezbjednosni izvor koji nije želio da mu se navede ime javio da je tih pet boraca Hezbolaha poginulo u izraelskom udaru na kuću u selu Majfadun na jugu Libana.

Izraelska vojska saopštila je da je gađala vojni objekat Hezbolaha u regionu Nabatijeh, gdje se nalazi mjesto Majfadun, koje, kako je dodala koriste teororisti za pripremu napada na Izrael.

Hezbolah je saopštio da je dronovima gađao kasarnu izraelske vojske na sjeveru grada Akrea.

Prema izraelskom ekvivalentu Crvenog krsta, Magen David Adomu, dvije osobe su ranjene u pogotku dvije rakete na Gornju Galileju na sjeveru Izraela.

Hezbolah je saopštio da je ta operacija odgovor na napad i ubistvo koje je "neprijatelj sproveo u ponedjeljak na selo Aba".

Prema izraelskoj vojsci komandant snag Al Radvan, elitne jedinice Hezbolaha, ubijen je u napadu na to selo na jugu Libana u ponedjeljak.

Međunarodna zajednica pokušava da izbjegne vojnu eskalaciju u regionu Bliskog istoka pošto su Iran i njegovi saveznici obećali da će se osvetiti za ubistva vođe Hamasa i vojnog šefa Hezbolaha prošle nedjelje.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah treba da se obrati javnosti danas popodne.

Od početka rata u Gazi Hezbolah je otvorio front podrške palestinskom Hamasu na jugu Libana, i svakodnevno razmjenjuje vatru sa Izraelom.

U prekograničnom nasilju u Libanu je od oktobra poginulo najmanje 555 osoba, od kojih 361 borac Hezbolaha i 116 civila, prema računici Frans presa.

U Izraelu i na okupiranoj Golanskoj visoravni poginulo je 22 vojnika i 25 civila, prema podacima vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније