Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

05. 08. 2024. 22:05 >> 22:05

od napada irana

Blinken pozvao aktere na Bliskom istoku da izbjegavaju eskalaciju

Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je sve aktere na Bliskom istoku da izbjegavaju eskalaciju, rekao je njegov portparol, u sijenci strahovanja od gotovo izvjesnog napada Irana na Izrael, nakon atentata na lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu.

„Važno je da sve strane u narednim danima učine ono što je neophodno da bi se izbjegla eskalacija i smirile tenzije“, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler uz ocjenu da mogući odgovor Irana „ne bi služio interesima iranskog naroda i regiona u cjelini“.

Antoni Blinken je danas razgovarao sa premijerom Katara i ministrom spoljnih poslova Egipta, dvije zemlje koje su u velikoj mjeri uključene u pregovore Izraela i Hamasa.

Hanije, politički lider militantnog palestinskog pokreta Hamas, ubijen je 31. jula u Teheranu, glavnom gradu Irana.

Iran je danas izdao hitno upozorenje stranim civilnim avionima da izbjegavaju njegov vazdušni prostor, što se tumači kao priprema za napad na Izrael.

„Poruka koju stalno šaljemo je: nemojte to raditi. Ne morate to da radite, nema svrhe i samo dovodite u opasnost cio region“, rekao je Miler i dodao: „Svaki put kada dođe do ciklusa eskalacije, postoji rizik da će strane napraviti grešku, preduzeti radnje koje su van njihove kontrole ili mogu imati neželjene posljedice“.

Diplomatski manevri intenzivirani su danas kako bi se pokušala izbjeći vojna eskalacija na Bliskom istoku između Irana i njegovih saveznika s jedne strane, i Izraela s druge strane.

Mnoge zemlje pozivaju svoje državljane da napuste Liban, gdje djeluje organizacija Hezbolah, koja uživa podršku Irana, u sve intenzivnijem sukobu sa Izraelom otkako je izbio rat između jevrejske države i Hamasa.

Hamas je izazvao rat 7. oktobra iznenadnim napadom na jug Izraela, sa teritorije Gaze, kojom ta organizacija upravlja. U napadu su ubijeni i oteti brojni izraelski civili. Izrael je odgovorio napadom na Gazu i obećao da će uništiti Hamas. U tom „odgovoru“ ubijeno je više desetina hiljada Palestinaca, a gotovo 100 hiljada je ranjeno.

U znak podrške Gazi i Hamasu, Hezbolah je organizovao prekogranične napade na Izrael.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније