Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

05. 08. 2024. 11:51 >> 11:51
Čitaj mi:

Šeik Hasina

Premijerka Bangladeša podnijela ostavku i pobjegla iz zemlje

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina podnijela je ostavku i napustila zemlju, javio je dopisnik BBC-a iz te zemlje.

Hasina se helikopterom uputila u indijski grad Agartala, javlja BBC.

Hiljade demonstranata upalo je u njenu zvaničnu rezidenciju u glavnom gradu Daki, dodaje.

Kako dodaje, sa Hasinom je i njena sestra.

BBC navodi da se uskoro očekuje obraćanje šefa Generalštaba Bangladeša generala Vaker-Uz-Zamana.

Zbog velike nezaposlenosti mladih, školovanih ljudi, studenti se bune protiv privilegija koje uživaju osobe bliske vlasti i načina na koji se dobijaju državni poslovi.

Protesti su počeli prošlog mjeseca, kada su studenti pozvali na ukidanje sistema kvota koji je dodjeljivao 30 odsto državnih poslova rođacima veterana iz rata za nezavisnost Bangladeša od Pakistana 1971. godine, ali su eskalirali u nasilje koje je u julu dovelo do 200 mrtvih, sa zahtjevima za ostavku premijerke Šeik Hasine.

Vlasti su zatvorile škole i univerzitete širom zemlje, blokirale pristup internetu i uvele policijski čas, a najmanje 11.000 ljudi je posljednjih nedjelja uhapšeno.

Demonstranti su pozvali na građansku neposlušnost i na prestanak plaćanja poreza i komunalija. Juče, u nedjelju, koja je radni dan u Bangladešu, pozvali su ljude da ne idu na posao. Danas, iako su otvorene kancelarije, banke i fabrike, radnici i službenici u Daki i drugim gradovima teško su uspijevali da dođu na posao.

U međuvremenu, hiljade članova vladajuće stranke Avami lige izašlo je na ulice na kontraproteste, povećavajući rizik od nasilnih sukoba.

Hasinina administracija okrivila je glavnu opozicionu nacionalističku partiju, sada zabranjenu desničarsku Džamat-e-Islami i njihova studentska krila za podsticanje nasilja, u kojem je nekoliko državnih ustanova zapaljeno ili demolirano, a poginulo najmanje 300 ljudi.

Protesti su postali veliki izazov za Hasinu, koja vlada zemljom više od 15 godina u četvrtom uzastopnom mandatu, koji je osvojila u januaru na parlamentarnim izborima, a koje su bojkotovali njeni glavni protivnici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније