Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

05. 08. 2024. 11:22 >> 11:22
Čitaj mi:

POLITIKO

U EU razmatraju ukidanje "Šengena" za Mađarsku

Sve su oštrije reakcije na odluku Mađarske da ublaži vizna ograničenja za građane Rusije i Bjelorusije.

Nakon što je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson upozorila da će EU preduzeti mjere ako se vizna šema procijeni "rizičnom", grupa poslanika Evropskog parlamenta odlučila je da se osloni se na izvršnu vlast EU da se obračuna sa Budimpeštom – uključujući i eventualno suspendovanje Mađarske iz Šengenske zone, prenosi Politiko.

“Pozivamo Evropsku komisiju da preduzme hitne mjere i istraži odluke Mađarske”, navodi se u pismu koje su inicirali Češki i litvanski poslanici Danuše Nerudova i Petras Auštrevičius i dodaje da bi takva odluka „mogla da predstavlja rupu i potencijalno ugrozi cjelokupno funkcionisanje šengenskog prostora i njegovu ulogu bezbjednog prostora za građane”.

“Ako mađarska vlada odbije da promijeni svoju politiku, Komisija i svi predstavnici EU trebalo bi da dovedu u pitanje prisustvo Mađarske u Šengenskom prostoru uvođenjem novih mjera za zaštitu evropskih građana, uključujući nove kontrole na mađarskim granicama, ukoliko je to potrebno”, stoji u pismu.

Takođe se navodi mogućnost da druge države EU ne priznaju mađarske vize i uvedu kontrole na granici zemlje.

List navodi da je do nedjelje uveče pismo prikupilo skoro 70 potpisa, a da su među njima i bivši belgijski i irski premijeri.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније