Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M.

05. 08. 2024. 06:58 >> 06:54

Sukob Izraela i Hamasa – 304. dan

Hamas izabrao Haleda Mašala za privremenog lidera

Raste zabrinutost zbog mogućeg novog konflikta na Bliskom istoku, nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu i najvišeg vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra. Hezbolah je krenuo u osvetu i na sjever Izraela ispalio desetine raketa. Izraelci su u napadu na školu u gradu Gaza ubili 30 osoba. U Tel Avivu je Palestinac nožem usmrtio dvije osobe. Hamas izabrao Haleda Mašala za privremenog lidera. Predsjednik Izraela Isak Hercog naglasio je potrebu da se brzo postigne sporazum o povratku talaca koje Hamas drži u Gazi.

U Pojasu Gaze situacija se ne smiruje. U izraelskom napadu na školu u naselju Nasr u gradu Gaza, koja služi kao privremeno sklonište, kao i napadu na grupu civila u naselju Zejtunu, ubijeno je najmanje 30 osoba. Više desetina Palestinaca je povrijeđeno.

Izraelska vojska tvrdi da je gađala borce koji su djelovali u kompleksu u okviru škole.

Hamas poriče da je koristio civilne objekte u vojne svrhe.

Rastu tenzije nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu i najvišeg vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra.

Hezbolah je krenuo u osvetu i na sjever Izraela ispalio desetine raketa.

Hamas je, takođe, ispalio nekoliko raketa iz Pojasa Gaze na oblast Ašdoda na jugu Izraela. Aktivirali su Izraelci Gvozdenu kupolu - njihov protivraketni odbrambeni sistem.

Reagovala je i izraelska vojska i pozivala Palestince iz južnih i jugoistočnih dijelova Kan Junisa da se evakuišu i krenu prema određenoj "humanitarnoj zoni", kako bi se obračunali sa teroristima koji su ispalili rakete na sjever Izraela.

Palestinski napadač je ubio dvije osobe i ranio još dvije u napadu nožem u centralnom Izraelu, prije nego što ga je policija ubila.

Hamas koji upravlja Pojasom Gaze izabrao je za privremenog lidera Haleda Mašala, javljaju mediji na arapskom jeziku.

Prema izvorima portala Al Arabia i Al Hadat, lideri grupe su se dogovorili da postave Mašala na čelo Hamasa do održavanja novih izbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније