Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

04. 08. 2024. 21:20 >> 21:20

ZABRINUTOST U SZO

Moguća vanredna situacija zbog majmunskih boginja

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gegrejesus je danas izjavio da razmatra sazivanje komiteta eksperata koji bi utvrdio da li epidemija majmunskih boginja (mpoks) među ljudima u nekoliko afričkih zemalja treba da se kvalifikuje kao vanredna međunarodna situacija.

Gebrejesus je rekao da SZO kao agencija UN i Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti, između ostalih, povećavaju napore da prekinu prenos virusa.

"Međutim, postoji potreba za više finansiranja i podrške za sveobuhvatan odgovor. Razmišljam o sazivanju komiteta za hitne slučajeve za međunarodne zdravstvene propise da me posavjetuje da li za izbijanje majmunskih boginja treba da bude proglašeno vanredno stanje za javno zdravlje od međunarodnog značaja", napisao je Gebrejesus na društvenoj mreži Iks (X).

Takva kvalifikacija je najveća uzbuna koju SZO može da podigne i šef SZO je taj koji je to može pokrenuti na savjetima komiteta.

SZO je 11. jula upozorila na globalnu zdravstvenu prijetnju po ljude koju predstavljaju majmunske boginje, izražavajući zabrinutost zbog izbijanja novog, smrtonosnijeg soja virusa u Demokratskoj Republici Kongo.

Od tada su Burundi, Obala Slonovače, Kenija, Ruanda i Uganda saopštili da su zabilježili nekoliko slučajeva majmunskih boginja. Kongo je prijavio više od 11.000 slučajeva zaraze, uključujući 450 smrtnih slučajeva.

Taj virus je prvi put otkriven kod ljudi 1970. godine u sadašnjoj Demokratskoj Republici Kongo, sa širenjem podtipa 1, koji je od tada uglavnom ograničen na zemlje zapadne i centralne Afrike, a pacijenti su uglavnom bili inficirani zaraženim životinjama i konzumiranjem njihovog mesa.

Međutim, od maja 2022. godine, infekcije virusom su se pojavile širom svijeta, prvenstveno pogađajući homoseksualce i biseksualce. Oni su zaraženi podtipom 2.

Ta globalna epidemija majmunskih boginja prije dvije godine navela je SZO da u julu 2022. proglasi vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja. SZO je okončala to stanje pripravnosti u maju 2023.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније