Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ RTS ]

04. 08. 2024. 08:25 >> 08:25

Američki i izraelski zvaničnici

Iran bi mogao da napadne Izrael već u ponedeljak

Tri neimenovana američka i izraelska zvaničnika izjavila su da očekuju da će Iran napasti Izrael već u ponedjeljak, prenio je američki portal Aksios.

 

Američki zvaničnici rekli su da očekuju da će iranska odmazda biti većeg obima nego napad Irana na Izrael 13. aprila i da bi mogla da uključi i libansku militantnu grupu Hezbolah.

Lideri Irana i Hezbolaha rekli su da će uzvratiti za ubistva glavnog vojnog komandanta te grupe Fuada Šukra i političkog lidera palestinske militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea za koja optužuju Izrael.

Američki general zadužen za američke snage na Bliskom istoku Majkl Kurila stigao je u region u subotu dok se nastavljaju pripreme za mogući napad na Izrael iz Irana u znak odmazde za ubistva Šukre i Hanijea, rekla su dva američka zvaničnika.

Putovanje Kurile u region planirano je prije nedavne eskalacije između Izraela, Irana i Hezbolaha, ali se očekuje da će iskoristiti posjetu da pokuša da mobiliše istu međunarodnu i regionalnu koaliciju koja je branila Izrael od napada iz Irana 13. aprila, rekao je američki zvaničnik.

Prema riječima američkog zvaničnika, očekuje se da će Kurila posjetiti nekoliko zemalja Zaliva, Jordan i Izrael.

Zvaničnik je rekao da će Jordan biti ključna stanica tokom posjete Kurile jer su Jordanci odigrali značajnu ulogu tokom napada Irana na Izrael 13. aprila presrećući iranske bespilotne letelice koje su ušle na teritoriju Jordana i koje su bile usmjerene ka Izraelu.

Jordan je takođe tada dozvolio američkim i izraelskim avionima da koriste jordanski vazdušni prostor za presretanje iranskih dronova.

"SAD se nadaju da će se isto ponoviti ako bude potrebno", rekao je zvaničnik.

Pentagon je u petak saopštio da SAD pojačavaju svoje snage na Bliskom istoku u pripremi za mogući iranski napad na Izrael i šalju još ratnih brodova i borbenih aviona u region.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније