Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina ]

03. 08. 2024. 20:30 >> 20:30

SAD apelovale na svoje državljane da napuste Liban

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Libanu pozvala je danas svoje građane da napuste tu zemlju na bilo koji način, zbog straha od sveopšteg rata između Izraela i Hezbolaha i šireg regionalnog sukoba.

Iz Ambasade su kazali da, uprkos obustavi i otkazivanju letova, opcije komercijalnog prevoza za napuštanje Libana ostaju dostupne, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Podstičemo one koji žele da odu iz Libana da rezervišu bilo koju kartu koja im je dostupna, čak i ako taj let ne poleti odmah ili ne prati rutu prvog izbora", kaže se u saopštenju Ambasade SAD.

I Vlada Velike Britanije pozvala je svoje građane u Libanu da odmah napuste tu zemlju.

"Napetost je visoka i situacija može brzo da se pogorša", naveo je u saopštenju britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin kazao je u petak da SAD namjeravaju da ojačaju sopstvene defanzivne vojne kapacitete na Bliskom istoku, kako bi zaštitile svoje trupe tamo i svog saveznika Izrael.

Iran i njegove povezane grupe pripremaju odgovor na ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanija koje se dogodilo u srijedu, a koje palestinska islamistička grupa Hamas, libanski Hezbolah i Teheran pripisuju Izraelu.

Ubistvo Hanija dogodilo se dan poslije izraelskog udara u kome je, kod Bejruta, ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šokur.

Ta dva napada oživljavaju strahovanja od proširenja rata na cijeli Bliski istok, između Izraela sa jedne i Irana i grupa koje ga podržavaju u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu sa druge strane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније